Uhapšena jedna osoba zbog prijevare pri glasanju u pokušaju
(Izvor: Ilustracija)

Uhapšena jedna osoba zbog prijevare pri glasanju u pokušaju

Dana 02.10.2021. godine, policijski službenici Federalne uprave policije su poduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Posavskog kantona su slobode lišili lice inicijala D.I. (1980). iz Odžaka.

Lice se sumnjiči za krivično djelo „Prijevara pri glasanju“ u pokušaju iz člana 196. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, u vezi sa članom 28. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, a sve u vezi sa krivičnim djelom „Posebni slučajevi krivotvorenja isprave“ Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine iz člana 374. tačka c.

Postupajući po naredbi Općinskog suda u Orašju pripadnici Federalne uprave policije su izvršili pretres prostorija koje pomenuto lice koristi, te su tom prilikom pronađena dva mobilna telefona, centralna procesna jedinica, kao i dokumentacija koja se može dovesti u vezu sa izvršenjem navedenih krivičnih djela, a koji će se koristiti u postupku.

Navedeno lice se sumnjiči da je u periodu od 24.08.2020. godine do 27.08.2020. godine, tokom postupka registracije birača za Lokalne izbore 2020. godine, svojeručno popunjavao obrasce za prijavu za glasanje iz inostranstva, za više lice, koja je bez njihovog znanja i saglasnosti potpisao krivotvoreći njihove potpise, nakon čega je uz tako popunjene obrasce priložio fotokopije identifikacionih dokumenata, te ih proslijedio na e-mail adresu Centralne izborne komisije.

Lice lišeno slobode će nakon kriminalističke obrade u službenim prostorijama Federalne uprave policije u zakonskom roku biti predato u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Posavskog kantona uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

federalna.ba

Prevara pri glasanju prevara izbori Centralna izborna komisija BiH