Uhapšen pjevač Omer Suleiman zbog terorizma

Uhapšen pjevač Omer Suleiman zbog terorizma

Muzičar rođen u Siriji Omar Suleiman, koji je radio sa zvijezdama kao što su Bjork i Damon Albarn, uhapšen je u Turskoj zbog navodnih veza sa Radničkom partijom Kurdistana (PKK), koju Ankara smatra terorističkom grupom.

Suleiman je priveden jučer, a policajci su također pretražili njegovu kuću u jugoistočnoj turskoj provinciji Şanlıurfa, rekao je menadžer pjevača.

Hapšenje je vjerovatno izazvano nedavnim izvještajima da je muzičar otputovao u oblast u Siriji koju kontrolišu pripadnici kurdske milicije poznate kao Narodna zaštitna jedinica (IPG), dodao je menadžer.

IPG su bili saveznici SAD u borbi protiv "Islamske države", ali Turska ih smatra produžetkom PKK i prijetnjom njenoj nacionalnoj bezbjednosti.

Decenijama se Radnička partija bori protiv turskih trupa na jugoistoku zemlje, težeći veću autonomiju za kurdsko stanovništvo.

Suleimanov sin je negirao navodne očeve veze sa terorizmom, rekavši da nije imao nikakvu političku pripadnost i da je postao žrtva "zlonamjerne prijave". Neki mediji su tvrdili da bi muzičar mogao danas kasnije biti pušten iz pritvora.

Dolazeći iz sirijske većinske kurdske provincije Hasekeh, Suleiman je bio poznat kao izvođač na vjenčanjima u svojoj zemlji. Ali njegova međunarodna karijera je naglo porasla nakon što se preselio u Tursku prije deceniju, bježeći od sirijskog sukoba.

Njegova pjesma "Varni, Varni" prikupila je milione pregleda na "YouTubeu". On je nastupao na ceremoniji dodjele Nobelove nagrade za mir 2013. godine, kao i na mnogim velikim festivalima širom svijeta, podsjeća "Russia Today".

federalna.ba/Srna

Omer Suleiman Turska Sirija hapšenje
turska lira lira Turska investiranje investitori investicije Admir Čavalić inflacija
0 04.12.2021 19:01