videoprilog Đorđa Vujatovića (Federacija danas)

Uhapšen glavni inspektor MUP-a RS-a

Glavni inspektor MUP-a Republike Srpske Nedjeljko Lubura je uhapšen. Uhapšen je i Bojan Roguljić. Njihovo hapšenje rađeno je po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, a u okviru nastavka ranijih akcija koje su zasnovane na podacima EUROPOL-a. Ovo je početak obračuna s organizovanim kriminalom u institucijama, poručuju iz državnog tužilaštva, odakle su se pohvalili aktivnom međunarodnom saradnjom.

Policija s dugim cijevima, pretresi od ranog jutra. Jake policijske snage blokirale su restoran Jezero i motel Bomi, koji se nalaze tek kilometar od Centra za obuku MUP-a Republike Srpske. U akciji je uhapšen Bojan Roguljić, sin poznatog banjalučkog biznismena, a malo zatim i policijski službenik Nedeljko Lubura.

“Jedno od lica je policijski službenik je policijski službenik MUP-a RS-a i s obzirom na te okolnosti on će biti suspendovan i protiv njega će biti podnesen zahtjev za sprovođenje unutrašnjeg postupka. Još uvijek su u toku pretresi na području Banjaluke lokacija koje koriste lica koja su lišena slobode i nakon toga slijedi njihova kriminalistička obrada”, rekla je Mirna Šoja, portparol MUP-a RS-a.

Posebno interesantno je hapšenje Nedeljka Lubure, koji je do skora bio na visokim funkcijama u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Između ostalog, bio je načelnik Sektora kriminalističke policije u Policijskoj upravi Banjaluka, a kasnije načelnik Uprave za borbu protiv terorizma i ekstemizma. Mediji navode da je do prije nekoliko godina bio i u bliskim porodičnim odnosima s ministrom Draganom Lukačem. Kompletna akcija sprovedena je pod nadzorom Tužilaštva BiH.

„Izvršili su pretres na području Banjaluke i lišili slobode Nedeljka Luburu i Bojana Roguljića. Osobe koje su uhapšene su osumnjičene da su učinile krivično djelo organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelom krijumčarenja lica, a službeno lice koristeći svoj službeni položaj pomoglo osumnjičenom nakon izvršenja krivičnog djela. Ostvarena je značajna međunarodna saradnja s Europolom“, kazala je stručna saradnica za odnose s javnošću u Tužilaštvu BiH Adisa Karačić.

Ova hapšenja su nastavak dosadašnjih aktivnosti koje su započete nakon raspakivanja aplikacija za internet komunikaciju, uz pomoć međunarodnih policijskih agencija. Podsjećamo, prije dva dana takođe je sprovedena akcija u kojoj su uhapšena četiri lica, a među njima su Robert Radonić, službenik Obavještajno-bezbjednosne agencije, te Miloš Lukajić iz Granične policije BiH. Iz Tužilaštva BiH navedeno je da je postupajući tužilac za ova lica predložio mjere zabrane napuštanja mjesta boravišta, zabrane posjećivanja određenih mjesta, te zabrane sastajanja s određenim osobama.

federalna.ba

Nedjeljko Lubura Bojan Roguljić MUPRS hapšenje hapšenja