Uginuća slonova zbog konzumiranja plastičnog otpada u Šri Lanki

Uginuća slonova zbog konzumiranja plastičnog otpada u Šri Lanki

Ekolozi i veterinari su upozorili da je plastični otpad na otvorenoj deponiji na istoku Šri Lanke smrtonosan za slonove u tom regionu, pošto su još dva pronađena mrtva tokom vikenda.

Oko 20 slonova je umrlo u posljednjih osam godina pošto su pojeli plastično smeće na deponiji u selu Palakadu u okrugu Ampara, oko 210 kilometara istočno od glavnog grada Kolomba.

Pregledima uginulih slonova utvrđeno je da su progutali velike količine nerazgradive plastike pronađene na deponiji.

Veterinari su naveli da su u uginulim životinjama našli jedino polietilen, omote za hranu, plastiku, druge nesvarljive materijale i vodu, a da hranu koju slonovi inače jedu nisu jasno vidjeli.

Slonovi su poštovane životinje u Šri Lanki, ali su i ugroženi. Broj slonova u toj zemlji smanjen je sa oko 14.000 u 19. vijeku na 6.000 u 2011. godini.

Oni su veoma ranjivi zbog gubitka i degradacije njihovog prirodnog staništa. Mnogi se približe ljudskim naseljima u potrazi za hranom, a neke ubiju lovokradice ili poljoprivrednici, gnjevni zbog štete koju naprave na njihovim usjevima.

Gladni slonovi traže otpad na deponiji, konzumirajući plastiku, kao i oštre predmete koji oštećuju njihov probavni sistem.

Slonovi tada prestaju da jedu i postaju preslabi da bi mogli da stoje. Kada se to dogodi, oni ne mogu da konzumiraju hranu ili vodu, što ubrzava njihovu smrt.

Vlada je 2017. godine najavila da će reciklirati smeće sa određenih deponija i da će oko njih podići električne ograde kako bi spriječila slonove da gutaju plastiku. Ali nijedna od tih mjera nije u potpunosti sprovedena.

U Šri Lanki postoje 54 deponije u zonama sa divljim životinjama, a u njihovoj blizini se kreće oko 300 slonova.

federalna.ba/Beta

slon uginuće otpad plastika plastični otpad Šri Lanka