UEFA potvrdila odluku o povećanju broja reprezentativaca na po 26 na EP

UEFA potvrdila odluku o povećanju broja reprezentativaca na po 26 na EP

Evropska fudbalska unija UEFA potvrdila je danas da će reprezentacije na predstojećem Evropskom prvenstvu imati ekipe od po 26 igrača, a ne kako je do sada bilo po 23. Izvršni komitet UEFA-e odobrio je promjenu pravila, "koja će obezbijediti nesmetano odvijanje Evropskog prvenstva u sred pandemije koronavirusa", navodi se u saopštenju.

Razlog za promjenu je veliki broj utakmica pošto je zbog pandemije koronavirusa fudbal praktično bio zaustavljen od marta do maja prošle godine.

Selektori su zabrinuti zbog velikog opterećenja igrača uoči Evropskog prvenstva, koje je trebalo da se održi prošle godine prije nego što je odloženo zbog pandemije.

Za svaku utakmicu selektori će moći da izaberu ekipu od 23 igrača, a tokom utakmice imaće pravo na pet izmjena.

Savezi imaju rok do 1. juna da pošalju spisak igrača u UEFA-u, ali će moći da zamjene igrače zbog ozbiljnih povreda i bolesti, što uključuje i bliski kontakt sa osobom zaraženom koronavirusom, sve do prve utakmice reprezentacije na turniru, koji počinje 11. juna.

UEFA je navela i da, kako bi se očuvao integritet takmičenja, zamijenjeni fudbaler neće moći ponovo da bude pozvan u svoju reprezentaciju za to takmičenje.

federalna.ba/Beta

UEFA fudbal
sport fudbal nogomet Engleska Premiership Chelsea Manchester City
0 08.05.2021 22:07
sport fudbal nogomet BiH Premijer liga BiH u nogometu Velež HŠK Zrinjski
0 08.05.2021 21:18
sport fudbal nogomet Španija Španjolska Primera Barcelona Atletico Madrid
0 08.05.2021 20:18
sport fudbal nogomet Njemačka Bundesliga Bayern München
0 08.05.2021 18:32