UEFA: Minhen potvrđen kao domaćin Eura, Bilbao i Dublin otpali

UEFA: Minhen potvrđen kao domaćin Eura, Bilbao i Dublin otpali

Izvršni odbor Evropske fudbalske federacije (UEFA) sastao se danas putem videokonferencije i obaviješten je o potvrdi koju su dale lokalne vlasti da će na sve četiri utakmice EURO-a u Minhenu moći prisustvovati najmanje 14.500 gledalaca. Stoga je Minhen potvrđen kao mjesto domaćina Evropskog prvenstva, prenosi Anadolu Agency (AA).

Izvršni odbor je odlučio i da će utakmice Eura koje su se trebale igrati u Bilbau i Dublinu biti premještene u Sevillu, odnosno Sant Peterburg i London.

Četiri utakmice koje su se prvobitno trebale odigrati u Bilbau, biće premještene na stadion ”La Cartuja” u Sevilli. Domaćin ovih utakmica dobio je potvrdu od vlasti Autonomne zajednice Andaluzija da će dozvoliti gledaocima da popune 30 posto kapaciteta stadiona za tri utakmice grupe E i jednu osmine finala.

Nakon odluke lokalnih vlasti u Bilbau, bilo je jasno da navijači vrlo vjerojatno neće moći prisustvovati utakmicama koje su tamo trebale biti odigrane. Stoga je, uz pomoć Fudbalskog saveza Španije (RFEF), UEFA predložila da se utakmice presele na drugi stadion u toj zemlji domaćinu.

Tri utakmice grupe E koje su se trebale igrati u Dublinu biće premještene na stadion u Sant Peterburgu, koji je već domaćin tri utakmice grupe B i četvrtfinala. Utakmica osmine finala koja je prema prvobitnom rasporedu bila planirana za Dublin, biće premještena na stadion ”Wembley” u Londonu.

“Marljivo smo sarađivali s savezima domaćinima i lokalnim vlastima kako bismo osigurali sigurno i svečano okruženje na utakmicama i zaista sam zadovoljan što možemo dočekati gledaoce na svim utakmicama kako bi proslavili reprezentativni fudbal širom kontinenta“, rekao je Aleksandar Čeferin, predsjednik UEFA-e.

Evropsko prvenstvo u fudbalu, koje je prošle godine otkazano i prolongirano za ovu zbog pandemije koronavirusa, održaće se od 11. juna do 11. jula u 11 evropskih gradova.

Osim Minhena, Seville, Sant Peterburga i Londona, domaćini će biti još Rim, Baku, Bukurešt, Amsterdam, Glasgow, Copenhagen i Budimpešta. Lokalni vlasti u svim gradovima dozvolile su prisustvo publike, naravno uz ograničen kapacitet i poštivanje higijensko-epidemioloških mjera.

federalna.ba/AA

EURO Minhen domaćin UEFA