Udruženje žrtava i svjedoka genocida: Zaštiti svjedoke ratnih zločina

Udruženje žrtava i svjedoka genocida: Zaštiti svjedoke ratnih zločina

Udruženje žrtava i svjedoka genocida oglasilo se saopćenjem za javnost u kojem je izrazilo zabrinutost i osudilo nedavni incidenti koji se dogodio u dvorištu kuće Nedima Salaharevića. 

- U subotu, Salaharević je otkrio isječenu košarkašku loptu bačenu u svoje dvorište. Smatramo da ovaj događaj ne može biti tretiran kao slučajnost, već kao jasan pokušaj zastrašivanja i prijetnje. Nedim Salaharević je nedavno svjedočio pred Sudom Bosne i Hercegovine u postupku protiv osoba optuženih za progon bošnjačkih civila u Vlasenici. Ovaj hrabar čin izložio ga je velikim pritiscima i rizicima - naglasili su iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Iz Udruženja su poručili da "ovaj incident ne samo da je izazvao ozbiljnu zabrinutost u lokalnoj zajednici, već i među svima koji podržavaju pravdu i ljudska prava".

Pozvali su nadležne organe da hitno istraže ovaj slučaj i da omoguće sigurnost Nedima Salaharevića.

- Također želimo podsjetiti da pravda mora prevladati u svim slučajevima vezanim za zločine protiv čovječnosti. Pozivamo na punu saradnju sa sudskim organima i na osiguravanje da svi počinioci odgovaraju za svoje postupke. Očekujemo da će lokalne i međunarodne institucije nastaviti pratiti ovu situaciju i pružiti podršku Salahareviću i njegovoj porodici u ovim teškim trenucima. Neka pravda i mir prevladaju nad strahom i nasiljem - poručili su iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

federalna.ba/Fena

Udruženje žrtava i svjedoka genocida Nedim Salaharević
Udruženje žrtava i svjedoka genocida gradonačelnica Sarajeva pismo podrške
0 27.11.2023 09:58
Udruženje Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa Udruženje žrtava i svjedoka genocida Denis Bećirović Željko Komšić
0 08.10.2023 10:36
Murat Tahirović Nedim Salaharević Udruženje žrtava i svjedoka genocida svjedočenje
0 03.10.2023 16:42
Udruženje žrtava i svjedoka genocida zaštita povratnika
0 02.10.2023 10:07
Udruženje žrtava i svjedoka genocida Tužilaštvo BiH ubistva povratnika
0 25.09.2023 14:07