Udruženje žrtava i svjedoka genocida uputilo podršku gradonačelnici Karić
(Izvor: Fena/Arhiv)

Udruženje žrtava i svjedoka genocida uputilo podršku gradonačelnici Karić

Udruženje žrtava i svjedoka genocida uputilo jer podršku gradonačelnici Grada Sarajeva Benjamini Karić zbog, kako su naveli, hrabrosti koju pokazuje u suočavanju s postupcima i prijetnjama koje joj je uputio Amir Gross Kabiri, izraelski biznismen i predsjednik M. T. Abraham Group, grupacije koja upravlja mostarskim "Aluminijem".

Njena predanost građanima Sarajeva i odlučnost da se suprotstavi uznemiravanju su izuzetno važni, a njena uvjerenost u pravnu državu Bosnu i Hercegovinu je inspirativna, saopćeno je iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

- Niko nema pravo prijetiti gradonačelnici našeg glavnog grada, a posebno ne stranac kojem smo kao država ukazali gostoprimstvo koje je zloupotrijebio. Prijetnje gradonačelnici ne samo da su napad na nju lično, već predstavljaju i ozbiljnu prijetnju našem društvu i suverenitetu. Takvi postupci ne samo da podrivaju temelje demokratskih vrijednosti na kojima počiva naša zemlja, već i izazivaju ozbiljnu zabrinutost u vezi s sigurnošću svih građana. Svako ponašanje koje ima za cilj zastrašivanje i prijetnje nositeljima javnih funkcija direktno ugrožava našu slobodu, stabilnost i demokratski poredak - stoji u saopćenju.

U Udruženju očekuju i vjeruju da će nadležne institucije hitno i odlučno djelovati kako bi zaustavile ovakvo neprihvatljivo ponašanje. Napominju da bi država bi trebala biti mjesto gdje se poštuju zakoni i gdje se svi građani mogu osjećati sigurno, bez obzira na svoje političke uvjerenja ili izražavanje javnih stavova.

- Sloboda govora jeste najviši stepen dostignuća demokratije, međutim i sloboda govora ima svoje granice.Ujedinjeni kao građani ove zemlje, moramo osuditi svaki oblik nasilja i prijetnji te se suprotstaviti svakom pokušaju narušavanja sigurnosti bilo koga u Bosni i Hecegovini. Ovo je vrijeme kada trebamo zajedno stajati u obrani naših demokratskih vrijednosti, slobode izražavanja i integriteta naše države - poručili su iz Udruženja.

federalna.ba/Fena

Udruženje žrtava i svjedoka genocida gradonačelnica Sarajeva pismo podrške
Udruženje žrtava i svjedoka genocida Valentin Ćorić
0 17.02.2024 09:19
Udruženje žrtava i svjedoka genocida Dan žalosti Visoki predstavnik u BiH
0 08.01.2024 10:03
Udruženje žrtava i svjedoka genocida
0 31.12.2023 11:48
Udruženje žrtava i svjedoka genocida Udruženje Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa"
0 18.12.2023 13:28
Murat Tahirović Munira Subašić pritvor zatvor puštanje na slobodu genocid Udruženje žrtava i svjedoka genocida Udruženje Pokret majke enklava Srebenica i Žepa Udruženje Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa
0 16.12.2023 16:44
Ramo Isak gradonačelnica Sarajeva FUP
0 24.11.2023 10:50