Udruženje SA Sinfonietta najavljuje projekt afirmacije klasične muzike među građanima BiH
(Izvor: Fena/Udruženje SA Sinfonietta)

Udruženje SA Sinfonietta najavljuje projekt afirmacije klasične muzike među građanima BiH

Udruženje SA Sinfonietta, u sklopu svoje posvećenosti promoviranju klasične muzike i obogaćivanju kulturnog života građana BiH, predstavlja projekt "Ekfrastičke teme" kojima ima za cilj afirmaciju klasične muzike kroz saradnju s međunarodnim organizacijama i umjetnicima, s posebnim naglaskom na stvaranju održive mreže lokalnih i međunarodnih kulturnih radnika i umjetnika. 

-Kroz dva koncerta klasične muzike, planiramo predstaviti reprezentativna djela klasične muzike, koristeći konvencionalne i nekonvencionalne alate kako bismo afirmirali klasičnu muziku među građanima i građankama BiH - navode iz Udruženja SA Sinfonietta.

Koncertne aktivnosti projekta uključuju umrežavanje s izvođačima Juliom Gubaidulinom, Belmom Alić, Almom Dizdar i Tamarom Arsovski, te urednikom i kritičarem Vladimirom Arsenićem. Ovaj ansambl muzičkih i književnih profesionalaca unosi značajne pojedinačne međunarodne karijere u zajednički poduhvat promicanja klasične muzike.

Projekat se temelji na direktnoj saradnji s Udruženjem "Hila" iz Srbije, te partnerstvima s Umjetničkom galerijom BiH i Centrom za edukaciju i kulturu Akademija Čapljina, te uz podršku Ministarstva civilnih poslova BiH.

Projekt obuhvata dva koncerta klasične muzike, te promociju klasične muzike putem ekfrastičkih tekstova u kojima će se kompozicije dočarati tekstom.

Umjetnice će u dva koncerta publiku voditi kroz najznačajnije muzičke epohe, predstavljajući prekretnice u progresivnoj promjeni muzičke umjetnosti. 

Projekt "Ekfrastičke teme" predstavlja značajan doprinos obogaćivanju kulturne scene BiH i izgradnji nove publike za klasičnu muziku, poručili su iz Udruženja SA Sinfonietta.

federalna.ba/Fena

koncert