Udruženje 'Grom u njedrima Igmana' produciralo film o Čedomiru Domuzu, heroju Armije BiH
(Izvor: Fena)

Udruženje 'Grom u njedrima Igmana' produciralo film o Čedomiru Domuzu, heroju Armije BiH

Udruženje „Grom u njedrima Igmana“ i Naša riječ u koprodukciji s BH Telecomom producirali su film o Čedomiru Domuzu, heroju Armije Republike Bosne i Hercegovine koji je poginuo 30. jula 1992. godine, a koji potpisuje autor dokumentarnih filmova Armin Čolaković.

Tim povodom u prostorijama Kulturnog sportskog centra u Hadžićima održana je pres-konferencija na kojoj su Sanja Domuz Sadiković, kćerka Čedomira Domuza, autor filma Armin Čolaković, najavili program obilježavanja 30. godišnjice pogibije Čedomira Domuza kao i premijerno prikazivanje filma „Čedomir Domuz - Grom u njedrima Igmana“.

Po riječima Sanje Domuz Sadiković, Čolaković je bio prvi koji se konkretno javio i izrazio želju da bude autor filma.

- Ono što je nama specifično za autora filma, jeste činjenica da je on naših godina, bio je dijete u ratu i zaista mi je bilo drago vidjeti da se generacije ljudi koji nisu direktno učestvovale u odbrani Bosne i Hercegovine od agresije, interesuju za tekovine odbrambeno-oslobodilačkog rata - rekla Sadiković, koja je ujedno i predsjednica Udruženja Grom u njedrima Igmana.

Čolaković je kazao da mu je cilj prikazati ko je zaista bio Čedomir Domuz.

- Znamo mi dosta o njegovim herojskim podvizima i svemu onome što je radio, ali moj cilj je da prikažem Čedu kakav je bio kao čovjek prije agresije. Zaista kroz ovaj film sam još više uvidio da je Bosna i Hercegovina Čedomir Domuz - rekao je Čolaković, autor filma o heroju s Brezovače.

Produkciju filma pored BHTelecoma finansijski su podržali Kabinet potpredsjednika Federacije BiH Milana Dunovića, Fond Memorijala Kantona Sarajevo, Općina Hadžići te društveno odgovorna firma Prox d.o.o Blažuj.

Trideseta godišnjica pogibije Čedomira Domuza obilježava se u subotu, 30.07.2022 godine s početkom u 12 sati na Brezovači, gdje je planirano polaganje cvijeća i odavanje počasti šehidima i palim borcima Bosne i Hercegovine, kao i u Multimedijalnoj sali Općine Hadžići sa početkom u 13 sati.

federalna.ba/Fena

Udruženje "Grom u njedrima Igmana" film Čedomir Domuz
Kapija '95 film Tuzla
0 14.09.2022 14:06
SFF Sarajevo film festival online film
0 14.08.2022 14:07
Nacionalni park Una film snimanje
0 09.06.2022 19:21
Elvis Presley film rock'n'roll
0 27.05.2022 13:58