Udruženje Grahovljanki u borbi za uspostavu centra za socijalni rad

Nastalo kao neformalna grupa desetak žena i djevojaka u ljeto 1999. Udruženje građanki “Grahovo” izrašlo je u respektabilnu nevladinu organizaciju koja neumorno radi na podizanju kvalitete života u svojoj zajednici. Bez Centra za socijalni rad to nije moguće stoga se od 2019. bore za njegovu uspostavu uspostavu. Nadaju se da će aktulan vlast imati više razumijevanja od prethodne.

Grahovljanke su ponovno u akciji. Po drugi put prikupljaju potpise sugrađana kako bi ih priložile uz zahtjev za usvajanje Akcijskog plana za uspostavu Centra za socijalni rad, budući da 100 onih iz 2019. i prošlogodišnja tematska sjednica Općinskog vijeća nisu urodili plodom.

“Veliki pritisak je na kancelariju Udruženja građanki Grahovo. Svakodnevno imamo pet do šest korisnika koji dolaze za pomoć. U biti, radimo posao Centra za socijalni rad. Više ne možemo jer ovdje je neophodna pravna, socijalna, psihosocijalna pomoć. Samo zadnji mjesec bilo je pet slučajeva nasilja u obitelji”, ističe Danka Zelić, predsjednica Udruženja građanki “Grahovo”.

Svjesni su toga i građani pa potpisuju peticiju.

“Nadam se da će se završit pozitivno za građane Grahova. Vrijeme je da neko vodi računa i o onima osobama kojima stvarno treba pomoći”, navodi Milena Marić, volonterka Crvenog križa.

“Nedostaje i Centar i Dom zdravlja, ali i prevoz i svašta nešto, stvarno katastrofa”, kaže Milena Sarić, stanovnica Bosanskog Grahova.

“Da ne govorimo o mladim brakovima kojima je potrebna pomoć, i pravna i svakako, i djeci koja imaju nekih problema. Mislim da smo to trebali još 2018. onog momenta kad smo to pokrenuli i nije mi jasno gdje je to zapelo”, kaže Višnja Bašić, stanovnica Bosanskog Grahova.

“Čak sam imala pitanje jednog tadašnjega vijećnika koji je pitao: ‘Šta ja lično, Danka, imam od toga?’”, ističe Zelić.

Bezuvjetna potpora došla je i s kantonalne razine.

“To je problem i u Drvaru i u Glamoču. Postoje, navodno, opštinske službe koje nisu popunjene osnovnim kadrom, svugdje fali socijalni radnik, bez socijalnog radnika se ne može nikakvo rješenje valjano donijeti, nit se može pomoći ljudima na bilo koji način”, objašnjava ministar rada, zdravstva i socijalne skrbi Kantona 10 Momčilo Bajić (SDP BiH).

Odlučne da toj disfunkciji stanu u kraj Grahovljanke nastavljaju s aktivnostima, te će se uz Instituciju Ombudsmana obratiti i višim razinama vlasti.

federalna.ba

Bosansko Grahovo Udruženje građanki “Grahovo”
Bosansko Grahovo Udruženje građanki “Grahovo”
0 27.10.2023 19:12
Bosansko Grahovo piroliza gume automobilske gume
0 16.10.2023 17:34
snijeg Drvar Bosansko Grahovo Glamoč
0 05.11.2022 15:14
Drvar Bosansko Grahovo Glamoč liječenje
0 29.09.2022 15:14