Udovičić Pleština: O premijeri predstave 'Apokalipsa radnika'
(Izvor: Fena/Festival Zlatni lav)

Udovičić Pleština: O premijeri predstave 'Apokalipsa radnika'

Premijera predstave "Akopalipsa radnika" čiji je autor Valter Hugo Mãe, rađena u režiji Dine Mustafića zakazana je u subotu, 23. marta u Gradskom kazalištu mladih Split.

Dramaturginja Željka Udovičić Pleština u izjavi za Fenu ističe da je predstava nastala po romanu savremenog portugalskog pisca, koji nosi pseudonim Valter Hugo Mãe. Ona navodi da je riječ o trećem romanu njegove tetralogije koja kroz životne priče četiri lika prikazuje jedan životni vijek. U "Apokalipsa radnika" je to žena od 40 godina.

- Ovo nije prva moja i Dinina suradnja, ali je naša prva suradnja s Gradskim kazalištem mladih u Splitu. Moram reći da je bilo izuzetno zanimljivo i da su glumci toliko bili predani i angažirani. Nadam se jednoj lijepoj predstavi koja takođe na duhovit način govori o našim problemima koji su nas danas zatekli - kazala je Udovičić Pleština.

Ona je istakla da je roman koji je napisan 2006. godine danas dobio još više na aktuelnosti. On govori o radničkoj klasi, i to preko žena koje su čistačice, narikače. One, kazala je Udovičić Pleština nariču na sprovodima i to na jedan duhovit način.

Predstava također, ističe dramaturginja Željka Udovičić Pleština, govori i o migrantima i to onima koji dolaze iz Ukrajine.

- To je vrlo zanimljivo jer je roman napisan prije rata u Ukrajini. Dakle pričamo priču o ljudima s margine i njihovoj borbi da prežive u ovoj novoj Evropi u kojoj taj liberalni kapitalizam divlja i gdje se miješa san i java. Gdje glavna junakinja pokušava od svetog Petra pred vratima raja dobiti neke odgovore koje uporno ne dobija - kazala je u razgovoru za Fenu dramaturginja predstave "Apokalipsa radnika" Željka Udovičić Pleština.

Uloge u predstavi tumače Mia Vladović, Ana Gruica Uglešić, Nikola Ivošević, Ivo Perkušić, Siniša Novković, Matija Grabić, Vanda Boban Jurišić, Filip Radoš, Nada Kovačević, Lidija Florijan, Maro Drobnić, Denis Tomić, Viviana Bojić.

U autorskom timu predstave su, uz reditelja Dinu Mustafića i dramaturginju Željku Udovičić Pleština, i koreografkinja i asistentica redatelja Ana Gruica Uglešić, scenografkinja Mirna Ler, kostimografkinja Ana Mikulić. Muziku je radio Damir Imamović.

Predstava je namijenjena publici starijoj od 16 godina.

federalna.ba/Fena

predstava