Učenici u Pekingu ponovo u klupama, u Šangaju nema novozaraženih

Učenici u Pekingu ponovo u klupama, u Šangaju nema novozaraženih

Gradske vlasti Pekinga saopštile su danas da će dozvoliti povratak u klupe učenicima osnovnih i srednjih škola, dok u Šangaju nije registrovan nijedan zaraženi virusom korona prvi put u protekla dva mjeseca.

Peking i Šangaj su tokom marta i do kraja maja uveli restriktivne mjere radi suzbijanja širenja virusa korona. U Šangaju su 1. juna ukinute blokade.

U Pekingu su škole zatvorene početkom maja i od učenika je zatraženo da nastavu prate putem interneta usljed rasta boja zaraženih prenosom na lokalnom nivou.

Komisija za obrazovanje u Pekingu danas je saopštila da će od ponedjeljka, 27. juna biti dozvoljeno da se svi učenici osnovnih i srednjih škola vrate u klupe. Obdaništa će biti otvorena od 4. jula.

U Šangaju nije prijavljen nijedan slučaj zaraze na lokalnom nivou što je prvi put od 23. februara.

Predsjednik Komunističke partije Šangaja Li Kijang izjavio je da su vlasti pobijedile u borbi protiv covida 19 za odbranu Šangaja jer su pratile instrukcije kineskog lidera Xi Jinping.

Međutim, situacija u Šangaju je i dalje nestabilna, jer većina učenika mora da prati nastavu putem interneta dok su zabranjeni obroci unutar restorana.

Gradske vlasti planiraju da svakog vikenda do kraja jula nastave sa masovnim testiranjem stanovništva.

federalna.ba/Srna

Kina Šangaj Peking Covid19
žrtve pandemija koronavirus Covid19 virus Hrvatska
0 10.08.2022 11:44
žrtve pandemija koronavirus Covid19 virus Južna Koreja
0 10.08.2022 09:34
Tajvan Kina napad sklonište rat
0 10.08.2022 09:00
žrtve pandemija koronavirus Covid19 virus Hrvatska
0 08.08.2022 15:17