videoprilog Mujesire Purić (Federacija danas)

Učenici Tehničke škole Zenica osvojili nagradu na prvom BH UPSHIFT takmičenju

Posljednjih dana javnost su zgrozili snimci vršnjačkog nasilja u našoj zemlji. Uzroci mogu biti  različiti, a često nas predrasude vode do  devijantnih ponašanja koje za posljedicu imaju teška životna iskustva. Pozitivnu priču donosimo iz Tehničke škole Zenica. Grupa učenika osvojila je novčanu nagradu na prvom BH UPSHIFT takmičenju organiziranom pod pokroviteljstvom UNDP-a. Kroz prevenciju žele dati svoj doprinos. 

UPSHIFT tim Tehničke škole Zenica čine učenici koji su na svojoj koži osjetili šta znači biti diskriminisan.  Jedno od njih dijete je s hemofilijom, a ostali s govornom manom, bez oba roditelja i pripadnik romske populacije, često neshvaćeni i s mnogo problema, žele svojim vršnjacima kroz radionice ponuditi drugačiji pogled na svijet. Zajedno s Vijećem učenika i Upravom škole prijavili su se na takmičenje na kojem su trebali potaknuti aktivizam mladih i uraditi nešto za svoju zajednicu. 

„Mi smo odlučili da je naša zajednica Tehnička škola u Zenica i da bismo pomogli učenicima i profesorima, da olakšamo rad“, kaže Tarik Rizvić, učenik četvrtog razreda .

Eldar Musić za sebe kaže da je pripadnik romske populacije: „Nema neugodnosti, svi smo raja“.

Nagradu od 3.000 maraka iskoristili su  za preuređenje neuslovne školske  prostorije, a koja je zvanično predata Vijeću učenika na korištenje. Ovdje će kroz radionice educirati svoje vršnjake o različitim problemima s kojim se susreću, te istovremeno utjecati na promjenu svijesti i suočavanju s predrasudama. 

Učenica Murisa Kobilica kaže kako je bilo mnogo nerazumijevanja onog što rade: „Ali to nas još više osnažuje,  imali smo priliku da predstavimo sebe“.

„Međuvršnjačka edukacija je najbitniji segment u današnjem društvu. Koliko god mi u odgojno-obrazovnom procesu nastojali da izgradimo sve segmente jedne funkcionalne ljudske ličnosti, ipak međuvršnjačka edukacija ima možda i  najjači utjecaj u izgradnji njihovih ličnosti“, ističe Maja Hadžisalihović, direktorica Tehničke škole u Zenici.

Ova učionoca može se koristiti za slobodne aktivnosti  ostalih učenika, gdje mogu odmoriti uz šah, TV, internet ili uz ugodan razgovor sa svojim vršnjacima ili profesorima. 

federalna.ba

Tehnička škola Zenica učenici takmičenje
Rusmir Isak KPZ Zenica Profesionalna vatrogasna jedinica Zenica Zenica
0 22.02.2024 17:20
Zenica darivatelji krvi darivanje krvi akcija darivanja krvi krv
0 18.02.2024 20:18
darivanje krvi Zenica Kantonalna bolnica Zenica
0 14.02.2024 18:38
Centar za srce kantonalna bolnica Kantonalna bolnica Zenica bolnica Zenica
0 12.02.2024 17:46