Učenici iz KS prvog dana studijskog putovanja "Od rata do mira" posjetili Fojnicu, Ahmiće i Jajce
(Izvor: Fena/ Služba za protokol i press KS)

Učenici iz KS prvog dana studijskog putovanja "Od rata do mira" posjetili Fojnicu, Ahmiće i Jajce

Učenici prvih razreda srednjih škola Kantona Sarajevo koji se nalaze na studijskom putovanju "Od rata do mira" koje realizira Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS, sinoć su stigli u Bihać.  

Prethodno, prvog dana ovog putovanja posjetili su Franjevački samostan u Fojnici, obišli šehidsko spomen-obilježje kod Donje džamije u Ahmićima, te Jajce, u kojem su obišli Muzeju Drugog zasjedanja AVNOJ-a i gradsku jezgru s brojnim znamenitostima.
 
Studijska posjeta "Od rata do mira" jedna je od 14 programskih aktivnosti koje su registrirane u oblasti posebnog programa "Kultura sjećanja", a protežu se od vrtića pa sve do kraja srednje škole.
 
Učenici će u nastavku putovanja, između ostalog, imati priliku da posjete, posjete Stari grad Ostrožac, mezar generala i heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata Izeta Nanića, Muzej 505. bužimske brigade, Nacionalni park Una, Šehidsko spomen-obilježje Kamičani, čaršiju u Kozarcu...
 
Za koordiniranje ovih aktivnosti zadužen je Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo, a sve s ciljem njegovanja kulture sjećanja i pamćenja.
 
Učenicima na ovome putovanju pridružili su se i premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk i ministrica za odgoj i obrazovanje Naida Hota-Muminović, koji su izrazili zadovoljstvo što učenici na licu mjesta mogu učiti o historiji i upoznati ljepote naše domovine, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS. 

federalna.ba/Fena

učenici studijsko putovanje Vlada KS