Ubistvom novinarke naglašena teška cijena života Palestinaca pod okupacijom
(Izvor: AP)

Ubistvom novinarke naglašena teška cijena života Palestinaca pod okupacijom

Dopisnica Al Jazeere koja je ubijena tokom izraelske racije na Zapadnoj obali bila je visoko cijenjena novinarka na Bliskom istoku čije je nepristrasno izvještavanje bilo poznato milionima gledalaca.

Vijest o pogibiji Shireen Abu Akleh odjeknula je širom regije. Ime 51-godišnje novinarke postalo je sinonim za izvještavanje Al Jazeere o životu pod okupacijom tokom više od dvije decenije izvještavanja s palestinskih teritorija, uključujući i ono o drugoj intifadi, ili ustanku, tokom koje je poginulo na hiljade ljudi na obje strane, uglavnom Palestinaca.

Ime Abu Akleh preplavilo je Twitter na arapskom jeziku u srijedu, dok su društvene mreže preplavili izrazi podrške Palestincima. Snimak s njenim likom projiciran je na glavnom trgu u gradu Ramallahu na Zapadnoj obali, dok su brojni simpatizeri došli u urede Al Jazeere i njen porodični diom u istočnom Jerusalemu.

Al Jazeera i svjedoci, među kojima je njen producent koji je pogođen u leđa u srijedu, saopćili su da je ona ubijena u izraelskoj puščanoj vatri.

Izraelska vojska je saopćila kako je nejasno ko ju je ubio, tvrdeći da je “preuranjeno i neodgovorno okriviti u ovoj fazi neku od strana”. Kasnije je ministar odbrane Benny Gantz obećao transparentnu istragu i kazao je da je u kontaktu s američkim i palestinskim zvaničnicima.

Izvještavanje Abu Akleh o okrutnoj realnosti izraelske vojne okupacije neraskidivo je vezano s njenim iskustvima palestinske novinarke s linije fronta. Njena pogibija naglašava tešku cijenu sukoba po Palestince, bez obzira da li su novinari ili ne.

Iako je ona također imala američko državljanstvo i često je posjećivala SAD tokom ljeta, živjela je i radila u istočnom Jerusalemu i na Zapadnoj obali.

Palestinska hrišćanka, čija je porodica porijeklom iz Bethlehema, ona je rođena i odrasla je u Jerusalemu. Ima brata.

Na snimku Al Jazeere objavljenom u prošloj godini, Abu Akleh je podsjetila na obim razaranja i izjavila je da se “osjećaj smrti nalazio iza svakog ugla” tokom njenog pokrivanja druge intifade iz perioda 2000. do 2005. godine.

- Uprkos opasnosti, bili smo odlučni da obavljamo svoj posao. Izabrala sam novinarstvo kako bih bila bliža ljudima. Možda nije jednostavno mijenjati stvarnost, ali sam barem bila u stanju da prenesem njihov glas svijetu – kazala je tada Abu Akleh.

federalna.ba/Fena

ubistvo novinarka Palestina
Novak Poluga Dragan Šekarić ubistvo
0 01.07.2022 14:22
Palestina Ramallah
0 25.06.2022 09:26
Shireen Abu Akleh ubistvo Izrael
0 24.06.2022 13:34
Rusija ubistvo fotograf Ukrajina
0 23.06.2022 09:01