videoprilog Admira Pripoljca (Federacija danas)

Zatvorsku kaznu kroz radnu terapiju u ZDK-u dosad odslužile 94 osobe

U Zeničko-dobojskom kantonu već sedam godina primjenjuje se praksa alternativne krivične sankcije kroz rad za opće dobro na slobodi. Kroz društveno-koristan rad osuđenih osoba na zatvorsku kaznu do jedne godine sa jedne strane donosi benefite osuđenicima jer im je olakšan put do resocijalizacije. S druge, država uštedi značajna sredstva a na dobiti su i poslodavci.  

U zeničkom komunalnom preduzeću Alba osuđene osobe mogu raditi za opće dobro. Tako je kroz praksu izvršavanja alternativne krivične sankcije zatvorske kazne prošlo 18 osuđenih osoba, a jednoj se i posrećilo pa je nastavila radni angažman.

“Nije za stalno, ali radi tu od završetka njegove kaznene odredbe do danas. Pokazalo se da je to bilo jako pozitivno”, kaže Almas Porča, saradnik za tehničke poslove u komunalnom preduzeću Alba.

A pozitivna su i ranija iskustva izvršavanja alternativnih krivičnih sankcija - prije svega sa sociološkog aspekta. 

“Mislim da je ta vaspitna mjera utjecala na te ljude. Došli su malo pameti i mnogi su promijenili i pogled na život i formirali porodice”, dodaje Porča. 

Od 2014. godine, od kada se u ovom kantonu provodi praksa izvršenja alternativne krivične sankcije, kroz rad za opće dobro izvršene su 94 presude. U protekloj godini od 10 presuda izvršene su tek 4, a bilježi se i znatno manji broj izrečenih ovakvih mjera. Nebojša Nikolić, ministar za pravosuđe i upravu ZDK-a, navodi i razloge:

“Prvi je da su krivična djela bila takva da su se sudije opredjeljivale za drugu vrstu sankcije, a drugi što je tokom pandemije smanjen broj sudskih postupaka i presuda.”

U 20 preduzeća s područja ovog kantona zatvorsku kaznu kroz radnu terapiju do sada su izvršavali uglavnom muškarci mlađe životne dobi, optuženi za izvršenje lakših imovinskih delikata i nedozvoljeno posjedovanje narkotičkih sredstava. S ekonomskog aspekta napravljene su i i određene uštede. 

“Jedan dan u zatvoru košta 100 KM, a mi smo imali preko 500 mjeseci i na osnovu te računice dobili smo iznos od milion i 605 hiljada KM”, ističe Amer Krdžalić, stručni saradnik za izvršenje krivičnih sankcija u Ministarstvu za pravosuđe i upravu ZDK. 

Kako Zakon propisuje, kazna zatvora u trajanju do 1 godine radom za opće dobro može se zamijeniti minimalno za 10, a maksimalno za 90 radnih dana. Tako, osim ušteda za federalni budžet, ekonomske efekte osjete i poslodavci, jer dobijaju radnu snagu koju ne plaćaju iz svojih sredstava.  

federalna.ba 

Zenica osuđenici rad za opće dobro