videoprilog Berine Pašalić (Federacija danas)

U zeničkoj bolnici ponovno dostupna operacija karcinomima glave, lica i vrata

Ulaganje u mladi kadar, obrazovanje i podrška menadžmenta za Kantonalnu bolnicu Zenica isplatilo se više puta. U domaćoj i javnosti regiona sve češće se govori o uspjesima zeničkih doktora koji, i pored nedostataka prostora a nerijetko i opreme, obavljaju komplikovane i hvale vrijedne postupke. Tako je teškim onkološkim pacijentima ZDK-a, SBK-a, ali i drugih kantona, od nedavno ponovno dostupna operacija uznapredovalih karcinomima glave, lica i vrata.

Za teške onkološke pacijente operacija uznapredovalih karcinoma glave, lica i vrata u KBZ-u znači uštedu vremena i novca, ali i lakši oporavak

Iako se na Odjelu ORL-a i MFH-a KBZ-a oduvijek rade komplikovane hirurške operacije onkoloških pacijenata, za ovu vrstu već dvadeset pet godina pacijenti su bili primorani na odlazak u kliničke centre ili inozemstvo. Danas, uz podmlađen i dobro educiran kadar, pacijentima nakon uklanjanja karcinoma ne ostaje vidljiva promjena na glavi i vratu.

Kako objašnjava prim. dr. spec. Đenad Hodžić, načelnik Odjela ORL-a i MFH-a, jedno vrijeme su bili i kadrovski oslabljeni i resursi su im bili ograničeni: “Međutim, sada su se stvari poklopile i mi ih opet možemo da radimo”.

“Ponovo imate pacijenta koji je anatomorfološki isti ili sličan kako je došao prije operacije i da ponovo ima uspostavljene funkcije koje su obično u toku te operacije narušene, a to je funkcija govora, mimike, žvakanja”, ističe dr. Nedim Leto, specijalist maksiofacijalne hirurgije KBZ-a.

KBZ je pogodno mjesto za razvoj i usavršavanje mladog kadra na čemu konstantno radi menadžment. No, brojne mogućnosti uskraćene su zbog statusne pozicije. Prelaskom u univerzitetsku bolnicu unaprijedila bi se i skrb za pacijente koji dolaze iz svih krajeva BiH.

“Bar 10 godina ja nastojim na sve načine da mi dobijemo u sistemu svoj dio za neke stvari koje mi ne radimo, a koje su vrhunac i koje smo davnih dana mogli da radimo i prije nekih drugih koji to sada rade – recimo, kohlearne implante... zbog sistema, zbog statusa KBZ-a, jer niso univerzitetska bonica”, navodi Hodžić.

Ovo je još jedan primjer kako se ulaganje u obrazovanje mladog kadra isplati, naročito kada se radi o ljekarima koje nastojimo zadržati u našoj zemlji. No, ne smijemo zanemariti ni uslove koje im moramo osigurati kako bi uz profesionalno usavršavanje unaprijedili naš zdravstveni sistem.

federalna.ba

karcinom karcinom grla karcinom vrata karcinom lica onkologija Kantonalna bolnica Zenica JU Kantonalna bolnica Zenica KBZ bolnica Zenica