videoprilog Berine Pašalić (Federacija danas)

U Zenici o „Gradovima i selima budućnosti“

U Trebinju, Bijeljini i Sarajevu upriličena su edukativna predavanja praćena interaktivnom izložbom „Gradovi i sela budućnosti“ o održivom razvoju i evropskoj budućnosti Bosne i Hercegovine. Radi se o projektu vrijednom više od 13 miliona eura koji finansiraju Evropska unija i Savezna Republika Njemačka, a provodi UNDP u saradnji sa GIZ-om i Međunarodnom organizacijom rada (ILO).

Muzej Grada Zenica bio je domaćin interaktivnog projekta “Gradovi i sela u budućnosti”, kojim se ukazuje na važnost pametne poljoprivrede, digitalizacije, učinkovitosti resursa, mladih i poljoprivrede. Važnost je prepoznala i lokalna zajednica.

“Naš put neminovno vodi ka digitalnim platformama - kako u svim oblastima tako i u poljoprivredi i privredi, a nadam se da u ovoj zemlji imamo dovoljno mladih i obrazovanih ljudi koji tu reformu mogu provesti”, kazala je Sumeja Mujkanović, pomoćnica gradonačelnika Zenice.

Pored panel-diskusije, na 30 interaktivnih razglednica uz izložbu na panelima prikazane su pojedinačne akcije prema ciljevima održivog razvoja postajući tako dio velike međunarodne izložbe “Klima i ja” Austrijskog kulturnog foruma.

“Još postoji nedostatak svijesti na političkoj razini, a i u pojedincima poput nas i nadam se da možemo ovdje saznati kako doprinijeti da bismo promijenili ponašanje prema klimi i našoj prirodi”, napominje Sabine Kernthaller, direktorica Austrijskog kulturnog foruma.

EU4Bussines Recovery u završnoj je fazi implementacije u kojoj je fokus bio na finansijskoj podršci u sektoru poljoprivrede i optimizaciji resursa s ciljem smanjenja posljedica izazvanih pandemijom Covid-19.

“Imamo trenutno otvoren novi javni poziv koji je usmjeren na naše poljoprivredne proizvođače u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, imamo na raspolaganju milion maraka koji će biti iskorišten za digitalizaciju sektora poljoprivrede”, kazala je Željka Vidović, menadžerica projekta EU4Business Recovery

Podrška iznosi od 15 hiljada do 300 hiljada maraka po prijavi i može se koristiti isključivo za finansiranje nabavke opreme, mašina, alata i slično u poljoprivrednoj proizvodnji.

federalna.ba

Gradovi i sela budućnosti Zenica