Prilog: Velida Kulenović

U ZDK ugovorima za razvoj turističke infrastrukture 200 hiljada KM

Predstavnici pet općina i dva grada s područja Zeničko-dobojskog kantona potpisali su ugovore o utrošku projektnih sredstava za razvoj turističke infrastrukture u ukupnom iznosu 200 hiljada KM. Ovaj kanton nedavno je usvojio Zakon o turizmu, na osnovu kog se očekuje  osnivanje kantonalne turističke zajednice, a potom i lokalnih turističkih zajednica. Uz zakonsko uređenje ove oblasti, očekuje se   razvoj turizma kao privredne grane u kantonu koji ima dovoljno turističkih potencijala.

Sredstva koje je dobila Općina Vareš bit će utrošena za rekonstrukciju planinarskog doma Javorje, na Perunu gdje će uz dodatna sredstva koja su odobrena, također, biti finansirana i izgradnja vodovoda. Radi se o domu koji je u blizini planinarskog vrha Karasanovina koji se nalazi na 1472 metra nadmorske visine, koji je i najviši na području Zeničko-dobojskog kantona, kaže Boško Andrić, iz Jedinice za upravljanje i lokalni razvoj u Općini Vareš:

Planinarski dom Javorje nepristupačan je jer se tokom zime može doći pješice ili specijalnim vozilima. Ovo je značajno zbog donošenja zakona o turizmu i prostornog plana općine Vareš koji bi trebao biti značajan za dalje aktivnosti u razvoju turizma. Zvijezda planina čeka svoju zaštitu, kao park prirode, ovdje u Kantonu i to smo paraleno radili da bismo unaprijedili turizam. Mi  šestu godinu imamo Turist info centar, imamo educirane sportske penjače, planinarske i turističke vodiče i ova ulaganja će na Perunu promijeniti situaciju. Turističke zajednice nisu postojale, sada bi primjenom zakona trebale biti osnovane i turističke zajednice na lokalnom nivou“, kaže Boško Jelić.

Grad Zenica je dobio 30 hiljada maraka za sanaciju amfitetara na Smetovima, kaže  Maša Škrbić, stručna saradnica za marketing, promociju i strane investicije u Gradskoj upravi.

„Nadam se da će radovi uskoro početi i uz ova sredstva grad će izdvojiti još 68 hiljada maraka da bi se amfitetar obnovio, što će biti značajno za izlete učenika, ali i članove udruženja“, navodi Škrbić.

U Brezi je započet projekat na mapiranju i povezivanju spomenika na području ove općine.Također, bit će nastavljeno uređivanje izletišta i šetnica, ali i realizacija drugih projakta za razvoj turističlke infratsrukture, kaže načelnik ove općine Vedad Jusić:

„Kroz učešće lokalnih zajednica i podršku koju daje Vlada Zeničko-dobojskog kantona, te uz sredstva UNDP-ovog projekta u kojem je učestvovala Općina Breza dobit ćemo oko 300 hiljada maraka. Ta sredstva ćemo utrošiti za turističku infrastrukturu da bismo kroz ove programe postali prepoznatljivi, ne samo po rudarstvu, nego i po nekim drugim kvalitetima“, kaže načelnik Općine Breza Vedad Jusić.

Kantonalna Vlada izdvojila je 200 hiljada maraka, i to sredstvima za unapređenje turističke infrastrukture, kaže resorni ministar Zlatko Jelić:

Mi nastavljamo u kontinuitetu pružati potporu u oblasti turizma i ovaj kanton ima potencijale za razvoj turizma. Ovo je Javni poziv, koji traje dvije godine, i u ovoj godini veliko interesovanje iskazali su i gradovi i općine, ali i gospodarski subjekti“, naveo je resorni ministar Zlatko Jelić.

Uskoro bi trebala biti usvojna odluka o osnivanju kantonalne turističke zajednice, a sve lokalne i gradske zajednice imaju pravo osnovati turističku zajednicu, čime će ostvarivati sredstva na osnovu boravišnih taksi i drugih prihoda iz oblasti turizma.

 

 

Federalni radio ZDK turizam
sport Federalni radio
0 02.10.2023 23:57
Vijesti u 22 Federalni radio
0 02.10.2023 23:33
sport Federalni radio
0 02.10.2023 21:29