videoprilog Gordane Ristović-Muslija (Federacija danas)

U ZDK-u i Hercegovini uhapšeno 26 osoba, za četiri se osobe traga

U nastavku operativne akcije "Meta", koja se po naredbama općinskih sudova u Visokom i Zenici danas provodi na 39 lokacija u više gradova Federacije Bosne i Hercegovine, uhapšeno je 26 osoba - potvrdio je portparol Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Elvedin Fišek.

Policijski službenici Uprave policije MUP-a ZDK, napominje, ovu su akciju proveli pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva ZDK i u suradnji s Federalnom upravom policije te uz tehničku asistenciju Državne agencije za istrage i zaštitu SIPA-e.

-Akcijom su tretirane ukupno 32 osobe, od kojih je 26 uhapšeno, za četiri se osobe još intenzivno traga, a jedna je već na izdržavanju zatvorske kazne - istakao je Fišek. 

Pretresi i hapšenja vršila su se u Visokom i Zenici te u Mostaru i Širokom Brijegu. Pronađeni su određeni predmeti koji će biti predmetom vještačenja te korišteni u daljnjem postupku protiv uhapšenih, koji su privedeni na kriminalističku obradu u prostorije MUP-a ZDK. 

Aktivnosti su imale za cilj dokumentovanje krivičnih djela - omogućavanje korištenja opojnih droga te njihova proizvodnja i promet, krivotvorenje isprave, odavanje službene tajne, nedozvoljeno držanje oružja ili posjedovanje eksplozivnih materija.

Na području Širokog Brijega i Mostara uhapšena je jedna osoba, koja se sumnjiči za odavanje službene tajne, ali se, napominje Fišek, ne radi o policijskom službeniku.

federalna.ba/Fena

akcija META ZDK hapšenja
poljoprivreda ZDK
0 15.06.2022 21:14
ZDK rebalans budžeta porodiljska naknada
0 13.06.2022 16:55