U ZDK će biti osigurana revakcinacija i za vakcinisane van BiH

U ZDK će biti osigurana revakcinacija i za vakcinisane van BiH

Krizni štab Ministarstva zdravstva ZDK osigurat će revakcinaciju stanovnicima ovog područja koji su prvu dozu vakcine primili van granica Bosne i Hercegovine. Potvrdio je to član Kriznog štaba Senad Huseinagić, kazavši, između ostalog, da se u skorije vrijeme u ovom kantonu može postići kolektivni imunitet.

Tokom jučerašnjeg dana u ZDK je stiglo oko 20.000 doza vakcina, a prema riječima dr. Huseinagića, u ovom kantonu do kraja augusta očekuju 80.000 do 100.000 doza vakcina.

"Smatramo da će to biti sasvim dovoljno da možemo ponuditi i onima koji su prvu dozu primili negdje van BiH da revakcinaciju mogu uraditi ovdje kako ne bi morali ponovo se izlagati troškovima i putovanja na tu revakcinaciju. Nama je cilj, zapravo, da postignemo što veći obuhvat vakcinacijom s obzirom na to da je naše istraživanje serološko pokazalo da je 42% stanovništva u ZDK ima razvijen imunitet protiv Covid 19, znači da su došli u kontakt sa virusom i razvili imunitet, a dovoljno nam je još svega 20% i da postignemo kolektivni imunitet od 60%, što bi bio dovoljan stepen kolektivnog imuniteta da se možemo nositi sa eventualnim novim valom", ističe Huseinagić.

Kada je riječ o potvrdama o vakcinaciji, Huseinagić ističe da nema prepreka da osoba koja prvu dozu vakcine primi van BiH, a drugu u ZDK, dobije potvrdu.

"On svakako za prvu dozu ima potvrdu iz Srbije, tamo gdje je dobio, i on ovdje može dobiti potvrdu na osnovu te dokumentacije. Potvrda se inače izdaje na osnovu dokumentacije ili na osnovu onog kartona ili na osnovu evidencije u elektronskom sistemu ili na osnovu ovih potvrda koje izdaju u Srbiji za svaku pojedinačnu dozu", zaključio je Huseinagić.

Posljednjim izmjenama plana vakcinacije omogućava se vakcinisanje svih dobnih skupina, uz dosadašnje prioritetne skupine, a domovima zdravlja na području ovog kantona data je preporuka da vakcinaciju provode na punktovima kako bi bila olakšana dostupnost što većem broju građana.

federalna.ba/Admir Pripoljac

Senad Huseinagić vakcinacija vakcinisanje cijepljenje imunizacija revakcinacija
morbili vakcinacija epidemija
0 14.02.2024 09:30
Grad Visoko vakcinacija HPV vakcina Dom zdravlja Visoko
0 05.02.2024 10:02
morbili vakcina vakcinacija cjepivo cijepljenje
0 28.01.2024 08:20
Enis Hasanović Belma Kapo vakcinacija imunizacija
0 27.01.2024 13:37