videoprilog Damire Ibranović (Dnevnik 2)

U Vukovaru obilježena 32. godišnjica tragedije i stradanja

Hrvatska danas obilježava 32. godišnjica stradanja Vukovara iz posljednjeg rata, kada su nakon gotovo tromjesečne opsade i teških borbi Jugoslovenska narodna armija (JNA) i srpske paravojne snage zauzele grad, sa stotinama mrtvih i ranjenih na obje strane.

Bitka za taj istočnoslavonski grad završila je nakon 87 dana, 18. novembra 1991. okupacijom grada koja je potrajala sve do 15. januara 1998. i mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, kojom su Vukovar i druga mjesta vraćeni u ustavno-pravni poredak Hrvatske.

Povodom godišnjice održana je kolona sjećanja ulicama Vukovara. Dostojanstveno i u miru ulicama Vukovara prošlo je na desetine hiljada građana pristiglih iz cijele Hrvatske.

U čast žrtava Vukovara u Domovinskom ratu vijence ispred spomenika na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata položile su državna i druge delegacije.

Bećirović: Vukovar je velika opomena i za međunarodnu zajednicu

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović danas je u Vukovaru prisustvovao obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine i 32. godišnjice stradanja Vukovara u Domovinskom ratu. - U kapacitetu člana Predsjedništva BiH, ali i uime ogromne većine dobronamjernih građana B...

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković na obilježavanju 32. godišnjice vukovarske tragedije i stradanja u Domovinskom ratu odao je posebno poštovanje hrvatskim braniteljima

"Došli smo u grad heroj, grad svjetionik hrvatske slobode, simbol Domovinskog rata, da u zajedništvu i s iznimnom čašću odamo poštovanje hrvatskim braniteljima, onima koji su najzaslužniji za hrvatsku slobodu i demokraciju u proteklih više od 30 godina", kazao je Plenković.

Istakao je da je zadaća svih hrvatskih vlada da maksimalno vode računa o Vukovaru.

"Naša je Vlada posebno ovih nekoliko godina učinila maksimalne napore kada je riječ o ulaganjima u komunalnu infrastrukturu, obrazovanje, zdravstvo i školstvo", kazao je predsjednik Vlade.

Dolaskom Kolone sjećanja na Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata predsjednik Vlade s izaslanstvom odao je počast svim žrtvama polaganjem vijenaca i svijeća.

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. ove se godine obilježava pod geslom "Vukovar - moj izbor i u dobru i zlu".

federalna.ba/Fena

Vukovar godišnjica