U velikom ruskom napadu oštećena ukrajinska termoelektrana
(Izvor: Ilustracija/timesofindia)

U velikom ruskom napadu oštećena ukrajinska termoelektrana

Ukrajinska termoelektrana oštećena je noćas u velikom ruskom napadu, posljednjem uperenom na ukrajinske energetske instalacije, javio je privatni operater elektrane DTEK.

"Još jedna teška noć za ukrajinsku energetsku industriju, Rusi su napali termoelektranu DTEK-a", saopštila je danas kompanija ukazujući da je načinjena "ozbiljna šteta" i da je troje zaposlenih povrijeđeno.

Po navodima kompanije, radi se o sedmom "masovnom" napadu na ukrajinske elektrane tokom posljednja tri mjeseca.

Moskva je posljednjih mjeseci pokrenula kampanju napada usmjerenih na glavne ukrajinske centre za proizvodnju i distribuciju struje, i uništila, prema predsjedniku Volodimiru Zelenskom, polovinu energetskih kapaciteta zemlje.

Kijev je pozvao zapadne saveznike da mu pomognu da rekonstruiše svoju elektro mrežu, što je projekat koji zahtijeva veće investicije, i da Ukrajini obezbijede više sredstava protivvazduhoplovne odbrane da se suprotstsave udarima Moskve.

Nacionalni operater Ukrenergo jutros je javio da je tokom noći izvršen "masovni udar" na objekte energetske infrastrukture.

"Oštećene su instalacije koje se nalaze u Viniciji, Dnjepopetrovsku, Donjecku i Kijevskoj oblasti", saopštio je Ukrenergo, dodajući da se procjenjuje obim štete.

Ukrajinske vazduhoplovne snage su saopštile da je Rusija ispalila devet raketa i 27 dronova iranske proizvodnje, dodajući da su svi, osim četiri rakete, oboreni.

"Napadnuta je važna infrastrukturna oprema", saopštile su ukrajinske vazduhoplovne snage. Po njima glavni cilj napada bio je istok Ukrajine i posebno oblast Dnjepopetrovska gdje se nalazi jedna od centrala kompanije DTEK.

Sistemi protivvazduhoplovne odbrane su aktivirani posebno u oblastima Zaporožje, Donjeck, Hersoh, Harkov i Kijev, dodaje se.

federalna.ba/Beta

Ukrajina termoelektrana oštećena
Njemačka pomoć Ukrajina
0 17.07.2024 12:58
razmjena zarobljenika Rusija Ukrajina
0 17.07.2024 08:09
Donald Trump James David Vance Ukrajina sukob
0 16.07.2024 09:42