U Velikoj Britaniji počeo sastanak ministara vanjskih poslova grupe G7
(Izvor: EPA/Hollie Adams / POOL)

U Velikoj Britaniji počeo sastanak ministara vanjskih poslova grupe G7

Sastanak ministara vanjskih poslova zemalja grupe G7, najznačajnijih industrijskih zemalja, počeo je u Londonu, u Velikoj Britaniji.

Ovo je prvi put od početka pandemije da se ministri vanjskih poslova zemalja G7, koju čine Velika Britanija, Njemačka, SAD, Francuska, Italija, Japan i Kanada, sastaju licem u lice.

Na sastanak su pozvani i ministri vanjskih poslova Južne Koreje, Indije, Australije i Južnoafričke Republike te Bruneji, koji predsjedavaju Savezom zemalja Jugoistočne Azije (ASEAN).

Sastanak, koji je svojevrsna priprema za Samit lidera zemalja G7, koji će biti održan u Cornwallu, u Velikoj Britaniji, od 11. do 13. juna, trajat će dva dana.

Planirano je da na sastanku bude razgovarano o klimatskim promjenama, nuklearnim pregovorima s Iranom, ratu u Siriji, vojnom udaru u Mijanmaru, pandemiji COVID-19, te Rusiji i Kini.

S druge strane, ministri vanjskih poslova prije sastanka prisustvovali su nizu bilateralnih susreta.

Ministar vanjskih poslova Velike Britanije Dominic Raab jučer se sastao s američkim kolegom Antonyjem Blinkenom. Nakon susreta je održana i konferencija za medije s koje je poručeno kako London i Washington stoje ”rame uz rame” kada je riječ o nizu pitanja.

federalna.ba/AA

sastanak G7
rudnici sastanak reorganizacija
0 05.05.2021 14:45
Indija delegacija G7 koronavirus
0 05.05.2021 11:51
sastanak premijeri Savjet ministara vakcine
0 31.03.2021 14:25