U Ukrajini se na još šest brodova utovaraju žitarice
(Izvor: AA/Ilustracija)

U Ukrajini se na još šest brodova utovaraju žitarice

U ukrajinskim lukama trenutno se na još šest brodova utovaraju žitarice, dok bi do kraja mjeseca žitnim proizvodima trebalo biti natovareno deset brodova.

Zamjenik ukrajinskog ministra infrastrukture Jurij Vaskov izjavio je u nedjelju da će na brod Sara, koji je 14. avgusta uveče uplovio u luku Odesa, biti utovareno 8.000 tona kukuruza, a na brod Efe 7.500 tona ulja.

“U dvije sedmice otvorenog žitnog koridora, 16 brodova je napustilo ukrajinske luke kako bi dopremili oko pola miliona tona ukrajinskih žitnih proizvoda u devet država svijeta”, rekao je Vaskov.

Uz posredovanje Turske i Ujedinjenih nacija, Ukrajina i Rusija u Istanbulu potpisale su 22. jula sporazum o obnovi ukrajinskih isporuka žitarica iz crnomorskih luka. Prema dogovoru, uspostavljen je koordinacioni centar za provođenje zajedničkih inspekcija na ulazima i izlazima iz luka, osiguravajući sigurnost ruta.

Turska je koordinisala s Moskvom i Kijevom otvaranje koridora iz ukrajinskog lučkog grada Odesa da bi globalne isporuke žitarica koje su bile zaustavljene zbog rusko-ukrajinskog rata od 24. februara bile nastavljene.

Iz ukrajinske luke Odesa 1. avgusta isplovio je prvi brod sa žitaricama koji je potom iz Istanbula nastavio put prema Libanu.​​​​​​​

federalna.ba/AA

Ukrajina žitarice