U Tuzli zasađeno 60 stabala u znak sjećanja na preminule društvene aktiviste
(Izvor: Fena)

U Tuzli zasađeno 60 stabala u znak sjećanja na preminule društvene aktiviste

Tuzla je zahvaljujući filantropskoj inicijativi „Drvo za prijatelja – drvo za Angelinu“, u posljednjih sedam godina bogatija za oko hiljadu stabala.

Građani Tuzle, filantropi, aktivisti i učenici zasadili su danas šezdeset stabala srebrnolistog javora, bijele breze, crvenoliste šljive i smrče na zelenoj površini iza Bloka D u naselju Sjenjak.

Sadnja je organizovana u okviru navedene kampanje koju Fondacija tuzlanske zajednice provodi  sedmi put i u posljednjih mjesec dana, više od stotinu donatora je skupilo novac za kupovinu i sadnju mladica zimzelenog i listopadnog drveća. Nova stabla će revitalizirati postojeću zelenu površinu i učiniti je prigodnijom za igru i boravak, saopćili su organizatori akcije.

Nina Avramović Trninić, setra Angeline Avramović Hodžić po kojoj je Fondacija tuzlanske zajednice i nazvala odnosno pokrenula kampanju prije sedam godina, smatra to velikom stvari za zajednicu. Iako živi izvan BiH, na različite načine doprinosi svojoj zajednici i sretna je što je i ove godine mogla prisustvovati akciji sadnje stabala.

- Ovo radimo za nekoga ko je prerano otišao, a koga želimo zadržati u sjećanju. Inicijativa traje već sedmu godinu, toliko već Angelina nije s nama, te mi je drago da je kampanja prerasla u “Drvo za prijatelja”, da i drugim ljudima damo priliku da posade drvo za svoje drage osobe. Koliko god se ovo nekome činilo malim, za zajednicu je veliko jer malo po malo, drvo po drvo, sad imamo preko hiljadu novih sadnica u cijelom gradu, kojih ne bi bilo da mi nismo odlučili uraditi to malo-pomalo - riječi su Nine Avramović Trninić.

Kampanja koja je započela kao sjećanje na prerano preminulu aktivisticu, filantropisticu i zaposlenicu Fondacije tuzlanske zajednice Angelinu Hodžić danas je prerasla u simboličko čuvanje sjećanja na drage osobe, ali i konkretno unapređenje životnog ambijenta u zajednicama, solidarno okupljajući Tuzlake.

Ove godine su se inicijativi pridružila i djeca vrtića Maštaonica, prikupivši i doniravši novac za šest sadnica od kojih su tri posađene ispred njihovog vrtića kako bi u budućnosti mogli da brinu o njima.

Budući da su važan dio svih društvenih procesa upravo najmlađi članovi, djeca iz ovog vrtića unijela su posebnu svježinu u ovu već tradicionalnu inicijativu koja solidarno okuplja Tuzlake u ideji čuvanja sjećanja i brige za budućnost.

federalna.ba/Fena

„Drvo za prijatelja – drvo za Angelinu“ Tuzla
Sevdalinko u srcu te nosim Tuzla
0 02.12.2022 14:13
hemodijaliza hemodijalizni aparati UKC Tuzla Klinika za dječije bolesti Tuzla
0 30.11.2022 22:01
Tuzla debata nasilje nad ženama i djevojčicama
0 29.11.2022 14:10
Tuzla Dan državnosti BiH
0 25.11.2022 12:39
rodno zasnovano nasilje Tuzla
0 23.11.2022 19:03