videoprilog Mirele Čanović (Federacija danas)

U Tuzli promoviran dokumentarni film "Lične priče"

„Iskoračimo iz sjene-izgradnja snažnog ženskog vodstva u pokretu osoba sa invaliditetom“, naziv je projekta kojeg realizira  Informativni centar za osobe sa invaliditetom  LOTOS iz Tuzle. Dio projekta je i dokumentarni film „ Lične priče“ koji govori o rodno zasnovanom nasilju nad ženama sa invaliditetom, a čija promocija je danas održana u Tuzli. Krajnji cilj projekta  je jačanje žena sa invaliditetom kako bi zauzele ravnopravan položaj u društvu.

Dokumentarni film “Lične priče” ilustruje iskustva žena s invaliditetom kroz rad i podršku među jednakima, s ciljem osnaživanja, osiguravanja jednakosti, ostvarivanja prava i dostojanstvenog života osoba s invaliditetom. Nastao je tokom snimanja i prikazivanja Forum teatra.

“Ja sam do skora bila neko ko je u sjeni, bila sam bez samopouzdanja, bez volje, bez nade, bez vjere u sebe I zahvaljujući IC Lotos I konkretno ovom projektu I kroz razne vidove podrške ja sam prije svega ojačana”, kazala je Selma Plančić, učesnica Forum teatra.

 Selma je danas čak jedna od mentorica u okviru ovog programa, koji je kao poseban problem otvorio pitanje nasilja nad ženama s invaliditetom.

“Jako puno žena izloženo nasilju razmnim oblicima nasilja, od ekonomskog, psihološkog, fizičkog, seksualnog I danas smo ovdje kako bi ukazali na tu problematiku“, poručuje Sandra Marković, programska koordinatorica IC Lotos.

“Jer osjećaj bespomoćnosti kojem je razlog invalidnost  praktično žrtve nasilja, žrtve sa invaliditetom stavlja u jeoš jedan dodatni položaj, potrebno je da zajednica postane toga svjesna”, kaže Suvad Zahirović, izvršni direktor IC Lotos Tuzla.

A osim toga, neophodno je i da same žene s invaliditetom, žrtve nasilja,  budu upoznate sa svojim pravima.

“Da bi one bile u stanju da prepoznaju uopšte da su žrtve nasilja, a da onda zajednički djelujemo na vratimo njihovo povjerenje u institucije, u sistem I da vjeruju da se imaju kome obratiti“, poručuje Adisa Kišić, glasnogovornica IC Lotos Tuzla.

Projekt se realizira na području cijele BiH, a finansijski ga je podržala Ambasada SAD-a u BiH.

federalna.ba

Lične priče dokumentarni film Tuzla
saobraćajna nesreća Tuzla
0 21.09.2023 08:31
Tuzla Ceste Federacije BiH ceste Saobraćaj Kružni tok
0 17.09.2023 18:43
Narodna kuhinja Tuzla Imaret Narodna kuhinja Imaret
0 11.09.2023 19:03