videoprilog Dine Durmića (Federacija danas)

U TK-u ograničeno kretanje, popunjeno 50 posto kapaciteta UKC-a Tuzla

Na području Tuzlanskog kantona zbog pogoršanja epidemiološke situacije stupa na snagu novi termin zabrane kretanja stanovništva od 21:00 sat do 5:00 sati narednog dana. Iz zabrane su izuzete određene kategorije, a također do daljnjeg su zabranjene i posjete domovima za stare osobe na ovom području.

Kapaciteti u obje kovid bolnice, uključujući i Respiratorni centar UKC-a Tuzla su trenutno popunjeni pedeset posto. Budući da se epidemiološka situacija u Federaciji BiH iz dana u dan komplikuje Krizni štab ove zdravstvene ustanove, već razmišlja o formiranju treće kovid bolnice.

Kada je u pitanju zabrana kretanja na području Tuzlanskog kantona, izuzeti su svi radnici uključeni u provođenje aktivnosti i rad na prevenciji pandemije koronavirusa, kao i uposlenici čiji rad se odvija u smjenama, oni koji vrše međugradski i međulinijski prevoz kao i taksi službe.

– Osobe kojima se rad odvija u smjenama moraju za takvo kretanje imati odobrenje svog poslodavca od 21:00 do 5:00 sati ujutro narednog dana – naveo je dr. Božo Jurić, ministar zdravstva TK-a (PDA).

Ova mjera će ostati na snazi do 29. marta. Također, uvedena je i mjera zabrane posjete domovima za stare i iznemogle osobe do daljnjeg. Trenutni kapaciteti UKC-a Tuzla za sada su dovoljni, ali kako ne bi ništa prepustili slučaju, ukoliko dođe do velikog povećanja pacijenata čije zdravstveno stanje zahtijeva hospitalizaciju, bit će osposobljena treća kovid bolnica sa dodatnih stotinu kreveta.

U dvije kovid bolnice UKC- Tuzla trenutno je hospitalizirano 128 pacijenata, a u Respiratornom centru na mehaničkoj ventilaciji je njih sedam. Uz ljekare specijaliste o njima brine i drugo osoblje.

– U dvije kovid bolnice imamo angažavano devedeset medicinskih sestara. Teška je njega kovid pacijenata. Ti pacijenti zahtijevaju posebnu njegu – istakao je prof. dr. Vahid Jusufović, generalni direktor UKC-a Tuzla.

U proteklih nekoliko dana u UKC Tuzla je smješteno i nekoliko pacijenata iz drugih kantona u Federaciji s teškim kliničkim slikama koje je uzrokovao kovid.

– Kada se radi o teškom oboljenju, za nas je svaki pacijent isti, ali imam prije svega odgovornost prema Vladi Tuzlanskog kantona, a ponajviše pacijentima s područja Tuzlanskog kantona – dodao je Jusufović.

Trenutno su na području Tuzlanskog kantona aktivno pozitivne 1.172 osobe. Također, pripadnici policije će tokom vikenda poduzimati pojačane kontrole poštivanja mjera zaštite, u cilju zaštite zdravlja građana i sprečavanju širenja koronavirusa.

federalna.ba/Dino Durmić

Tuzlanski kanton ograničenje kretanja
migranti Tuzlanski kanton TK
0 08.05.2021 19:38
tuzla ograničenje kretanja
0 07.05.2021 14:54
Vlada FBiH ograničenje kretanja
0 06.05.2021 11:08
Tuzlanski kanton koronavirus
0 05.05.2021 18:06
vakcina vakcinacija imunizacija Tuzlanski kanton Zavod za javno zdravstvo TK
0 05.05.2021 17:12