U tjednu ljubavi daruj krv: U Orašju održana akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Crveni križ u Orašju održao je danas akciju dobrovoljnog darivanja krvi u prostorijama Školskog centra fra Martina Nedića uz poštivanje svih epidemioloških mjera. Stanovnici Bosanske Posavine u velikom broju darivaju krv, ali je osvještenost prisutna i kod mladih. Kako je protekla akcija provjerila je naša ekipa iz Posavine.

Ovo je prva akcija darivanja krvi takvog tipa, a odvijala se pod motom ''U tjednu ljubavi daruj krv'' te su osigurani svi uvjeti, od medicinskog osoblja, do volontera, kako bi sve prošlo u najboljem redu.

''U akciju se uključio i Federalni Zavod za transfuziju, to znači radimo zajedno, napravili smo animaciju u dvije srednje škole, proveli smo medijsku kampanju i evo, po ovom što sad mogu vidjeti imamo za sad prilično dobar odaziv'', pojasnila je Edina Pačuković, animator iz oblasti darivanja krvi.

''Dobili smo poziv od Crvenog križa Općine Orašje i vrlo rado se odazvali, ovo je akcija koja se prvi put organizuje u Orašju, nadamo se da će biti uspješna i nadamo se uspješnoj saradnji i u budućnosti'', kazala je dr. Alma Ljuca, specijalist transfuziolog.

Kako je u fokusu akcije da maturanti daruju krv, oni su se i odazvali i okupilo ih se pedesetak.

''To je jedan humani čin kojim samim naše malo nekom znači puno, i možemo spasiti tri života pa smatram da bi svi trebali doći i učinit jedan human gest'', smatra Ana Mikić, volonterka Crvenog križa Orašje.

''Ovo darivanje krvi je zapravo jedan  human čin iako sam ja učenica medicinske škole, učila sam o tome, još ovo što me potaknula moja ajmo reći razrednica, profesorica, to me još više natjeralo da dođem, pomognem drugim ljudima kojima je potrebno'', rekla nam je Lejla Hamamdžić, učenica 4. razreda Medicinske škole.

Osim maturanata, odnosno učenika srednjih škola, u akciju su bili uključili i građani, od kojih su neki po prvi puta darivatelji, a neki čak godinama.

''Dvoumila sam se i ja, ali kad sam shvatila da to za nas nije ništa a možemo pomoći drugim, bez razmišljanja sam odlučila“, kaže Hana Šerić, dobrovoljna darivateljica krvi.

''Danas će mi biti 110. puta, a idući mjesec će biti taman 40 godina kad sam prvi puta dao isto tako u Sarajevu kad sam bio srednjoškolac, kao maturant išli smo prvi puta dat krv“, kaže Marijan Mijatović, dobrovoljni darivatelj krvi.

Nadamo se da će ova akcija zaživjeti i da će građani još više postati osviješteni o značaju darivanja krvi, jer, kako u svijetu, tako i kod nas, sve je više onkoloških bolesnika, ali i pacijenata kojima je zbog ozljede potrebna krv. Naše malo drugim znači mnogo.

federalna.ba/Ivana Mišković

akcija darivanja krvi Orašje
sajam pčelarstva Orašje
0 16.08.2022 17:34
Fadil Novalić Posavski kanton Orašje
0 05.07.2022 16:44
pročišćivači vode Orašje
0 21.06.2022 14:24
Domaljevac Orašje posavina Posavska kuća
0 31.05.2022 16:43
Azra Omerović Orašje maraton
0 16.05.2022 09:59