U Tirani protest opozicije, molotovljevim koktelima na policiju

Više stotina pristalica albanske opozicije protestovalo je u utorak uveče u Tirani protiv aktuelne vlade premijera Edija Rame, tražeći "poštovanje njihovih prava", a tokom skupa došlo je i do incidenata.

Protest sa sloganom "Danas ili nikad" održan je na Bulevaru "Mučenika nacije" u Tirani, ispred sjedišta premijera Albanije, a na poziv opozicionih poslanika iz Demokratske partije (PD ) i drugih poslaničkih grupa.

Okupljeni, koji su došli iz mnogih albanskih gradova, su nosili transparente na kojima je, između ostalog pisalo, "Albanijo, uspjećemo", "Dole diktatura, sad ili nikad".

Za očuvanje reda i mira tokom protesta bilo je angažovane stotine pripadnica policije.

Demonstranti su bacali kamenice, molotovljeve koktele i ostale predmete na policiju, a neki su srušili gvozdenu ogradu oko zgrade Vlade.

Tokom protesta, iz kućnog pritvora putem video linka okupljenima se obratio lider opozicije Sali Berisha, koji se tereti za korupciju.

"Danas je dan za demokratiju. Danas je dan za sudbinu Albanije. Vodimo narodnu bitku za povratak slobodnog glasanja i otvaranje vrata evropskim integracijama Albanije", rekao je Berisha.

Demonstrantima se obratilo još nekoliko predstavnika opozicionih stranaka.

Opozicioni poslanici od oktobra često ometaju sjednice parlamenta u znak protesta zbog odbijanja vladajućih socijalista da se formiraju parlamentarne komisije za istragu navodnih slučajeva korupcije u koje je, kako tvrde, umiješan premijer Edi Rama i drugi zvaničnici.

Poslanici Demokratske partije Albanije (PD) i drugi opozicioni zastupnici ranije su izjavili da se "parlament pretvorio u privatnu instituciju" premijera Edija Rame i predsjednice parlamenta Lindite Nikolle.

federalna.ba/AA

Tirana protesti opozicija
Srbija opozicija Beograd izbori glasači
0 03.04.2024 13:49
Turska izbori opozicija Tayyip Erdogan
0 01.04.2024 08:16
Izrael Benjamin Netanyahu protesti
0 31.03.2024 23:20