videoprilog Muhameda Čabrića (Dnevnik 2)

U Tešnju održana tribina „Principi za izmjene Ustava BiH“

U povodu Dana nezavisnosti BiH danas je u Tešnju, među brojnim sadržajima upriličena i javna tribina pod nazivom „Principi za izmjene Ustava BiH“. Učesnici, predstavnici nevladinih organizacija, kao i eksperti za ustavno pravo složni su u činjenici da je, unatoč izraženom nacionalnom identitetu u BiH, njega moguće pomiriti s građanskim. Šest principa i 12 pitanja za izmjenu Ustava dobilo je plebiscitarnu podršku predstavnika međunarodne zajednice, a raspoloženje domaćih političkih aktera iz NVO će ovih dana provjeriti prezentacijom navedenog dokumenta.

Šest principa i 12 pitanja ograničene izmjene Ustava BiH, čiji tvorci su VKBI, SGV „Pokret za ravnopravnost“, HNV BiH i Forum parlamentaraca BiH 1990. do sada su dobili podršku međunarodnih faktora.

„Sve ono što imaju države Zapada, a čiji predstavnici dolaze u BiH da nas uče šta bi mi trebali, mi to znamo, mi samo to tražimo. Da nam pomognu i da stvorimo jedan ambijent u kojem će svi biti jednaki, ravnopravni", istakao je Zoran Jovanović, predsjednik SGV Pokret za ravnopravnost BiH.

Vladajuće ne zabrinjava odlazak mladih. Kritičnu masu koja će ih na izborima, zarad ličnog interesa, izabrati uvijek imaju, a priča o ugroženosti osigurava da se i to malo drži na okupu i pod kontrolom, smatraju u HNV.

„Najbolji, najkvalitetniji dio građanstva je otišao vani. Ostali su uhljebi vladajuće stranke. Ostali su plaćenici. Ostale su one osobe kojima nije do politike", smatra član rukovodstva HNV BiH Đuro Kesić.

Iskustva iz svijeta pokazuju da su zemlje organizirane po građanskom modelu prosperitetne i uspješne, mišljenja su stručnjaci. BiH može pomiriti nacionalno i građansko. Uvjet je iskren odnos prema državi i reduciranje zloupotrebe vitalnog nacionalnog interesa kao sredstva za blokadu političkih procesa.

„Drugo, da Dom naroda ne bude konačni komesar za sve odluke koje se donose u Parlamentu nego da on, kao što sama riječ kaže, štiti nacionalne interese ova tri naroda, a kada se provede presuda 'Sejdić-Finci' onda i ostalih naroda", kazao je emeritus Kasim Trnka, ekspert ustavnog prava.

Principi za izmjene Ustava BiH ovih će dana biti prezentirani političkim akterima, nevladinom sektoru i akademskoj zajednici nakon čega će se potpisati i odgovarajuća deklaracija.

„Očekujemo da će se nakon toga u Parlamentu BiH od strane poslanika političkih stranaka koje prihvataju ove principe pokrenuti odredjene aktivnosti koje bi trebale rezultirati procedurama za izmjene Ustava BiH na tragu evropskih principa i standarda", istakao je Miro Lazović, predsjednik Foruma parlamentaraca BiH 1990.

I da ne zaboravimo, sve bi išlo mnogo lakše i brže ukoliko bi se susjedi i komšije u budućnosti odlučili manje miješati u unutrašnje stvari BiH.

federalna.ba

Tešanj tribina Principi za izmjene Ustava BiH
Koridor Vc Koridor Vc Medakovo Ozimice Tešanj
0 02.12.2023 19:26
Islam i izazov pluralizma u globaliziranom svijetu tribina
0 20.11.2023 19:49
Omladinski Film Festival Sarajevo SARTR Tešanj Palestina Gaza
0 20.11.2023 16:43
TECH LAB Tešanj Općina Tešanj
0 10.11.2023 19:32