Prilog Irene Antić

U Tel Avivu protesti – traži se ostavka Netanyahua, dok Palestinci čekaju odluku o početku ofanzive na Rafah

Palestinci u pojasu Gaze, ali i cijeli svijet, u iščekivanju su konačne odluke izraelske Vlade o početku kopnene ofanzive na južni grad Rafah. U međuvremenu, ne prestaju intenzivna, žestoka bombardiranja šireg područja Gaze. Tokom noći i jutra, desetine civila ubijene su i ranjene u Kan Junisu (Khan Yunis) i gradu Gazi. Istovremeno, hiljade demonstranata učestvovalo je u sinoćnjim protestima zbog premijera Benjamina Netanjahua (Netanyahu) u Tel Avivu.

Na protestima zbog Vlade Netanjahua, kao i prethodni put, policija je hapsila i tukla demonstrante koji su se okupili ispred vojnog štaba izraelske vojske u Tel Avivu. Hiljade okupljenih pozvalo je Vladu na usvajanje dogovora s Hamasom o oslobađanju talaca, zatim na prijevremene izbore, smjenu premijera Netanjahua i diplomatsko rješenje izraelsko-palestinskog sukoba. Povodom protesta i brutalnosti policije oglasio se i lider izraelske opozicije Jair Lapid (Yair Lapid):

„Nasilje policije prema demonstrantima, među kojima su i porodice talaca, opasno je, antidemokratsko i ne može se nastaviti. Pravo na protest je osnovno pravo i ne možete ga oduzeti vodenim topovima i pendrecima.“

U međuvremenu, nemilosrdna bombardiranja područja u pojasu Gaze, u kojima se na malom prostoru nalazi ogroman broj ljudi, i glad, dnevno odnose stotine života Palestinaca. Tokom noći, zračnim i artiljerijskim napadima, osim Rafaha, bili su izloženi Kan Junis, Dejr al Balah (Deir al-Balah) i grad Gaza. Hiljade Palestinaca u sjevernoj Gazi pohrlilo je u glavnu ulicu u blizini grada Gaze radi moguće dostave brašna i humanitarne pomoći dan nakon što je UN-ova agencija za izbjeglice saopćila da više ne radi u sjevernoj Gazi zbog izraelskih ograničenja u dostavi hrane. Jutros je dvomjesečna palestinska beba umrla od gladi. Zalihe hrane i humanitarne pomoći odavno su potrošene. Na tešku situaciju UN-ova agencija upozorila je najnovijim saopćenjem:

„Intenzivirani zračni napadi na Rafah pojačali su strahove za već prenapregnute humanitarne operacije. Hiljade Palestinaca još bježe u Rafah nakon sedmica intenzivnih borbi oko susjednog Kan Junisa. Rafah je postao prenaseljen s gotovo 1,5 miliona ljudi koji su se tamo sklonili, a to je jedina lokacija kroz koju kamioni s humanitarnom pomoći ulaze u pojas Gaze. U prosjeku, manje od 35 kamiona dnevno ulazilo je u opkoljenu enklavu. Nažalost, od petka Agencija više nije u mogućnosti pružati pomoć u sjevernom dijelu Gaze.“

Denis Francis (Dennis Francis), predsjednik Opće skupštine UN-a, pozvao je države UN-a da pruže održivu i predvidljivu finansijsku i političku podršku najvećoj humanitarnoj agenciji koja djeluje u Gazi, dok se bori s najvećom humanitarnom krizom od svog postojanja:

„Agencija za pomoć palestinskim izbjeglicama bila je  nezamjenjiva slamka spasa za milione Palestinaca, pružala je zdravstvenu skrb, obrazovanje i druge vitalne usluge palestinskom narodu. Izrael ju je prošli mjesec optužio za povezanost s napadom Hamasa na južni Izrael 7. oktobra, što je potaknulo više od 10 zemalja donatora, uključujući Sjedinjene Američke Države, Njemačku i Kanadu da obustave finansijsku podršku.“

Palestinski ministar informiranja Nabil Abu Rudinej (Rudeinhey) pozvao je na jedinstveni stav unutar arapskog i muslimanskog svijeta da bi se okončala izraelska agresija na palestinski narod u Gazi. Govoreći na konferenciji u Turskoj, Abu Rudinej je rekao da je potreban jedinstveni stav da bi se izvršio pritisak na SAD da “primora Izrael da zaustavi svoj žestoki rat, dopusti humanitarnu, medicinsku i pomoć u hrani te osigura vodu, struju i gorivo cijeloj Gazi, uključujući sjevernu regiju pojasa, koja se suočava s humanitarnom katastrofom i glađu.

Aleksandar Vučić Rezolucija o genocidu u Srebrenici
0 20.04.2024 17:15
Jelena Trivić Banjaluka Banja Luka
0 20.04.2024 17:12
Međunarodni sajam knjige Skenderija Sarajevo
0 20.04.2024 17:08
ragbi reprezentacija Bosne i Hercegovine
0 20.04.2024 17:07