CIKBiH još bez pozivnice za konstituirajuću sjednicu Predstavničkog doma
(Izvor: Arhiva)

CIKBiH još bez pozivnice za konstituirajuću sjednicu Predstavničkog doma

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIKBiH) saopćila je danas da, u skladu sa članom 2.9 stav (1) tačka 10. Izbornog zakona BiH, “izdaje uvjerenje licima koja su dobila mandat na svim nivoima neposrednih i posrednih izbora u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih ovim Zakonom“.

CIKBiH svim sekretarima stručnih službi organa vlasti za koje su provedeni Opći izbori u BiH 2. oktobra, dostavila je Uvjerenja o dodjeli mandata novoizabranim članovima organa vlasti kako bi se mogle sazvati konstituirajuće sjednice, bez namjere da izabranim zvaničnicima službenice tih stručnih službi uručuju Uvjeranja o dodjeli mandata.

- U svim izbornim ciklusima do sada Centralna izborna komisija BiH je pozivana na konstituirajuće sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojima je uručivala Uvjerenja o dodjeli mandata uvaženim poslanicima. Posebno je to značajno jer ovlasti Centralne izborne komisije BiH, kao neovisne državne institucije, proizilaze iz ovlasti najvišeg državnog zakonodavnog organa, Parlamentarne skupštine BiH - navode iz CIKBiH.

Dodaju da poziv na konstituirajuću sjednicu devetog saziva Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Centralna izborna komisija BiH još nije dobila, a "bit će joj izuzetna čast da novoizabranim uvaženim poslanicima uruči Uvjerenja o dodjeli mandata".

federalna.ba/Fena

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH CIK BiH