U susret sarajevskoj promociji autobiografije Brace Dimitrijevića
(Izvor: Fraktura)

U susret sarajevskoj promociji autobiografije Brace Dimitrijevića

U ponedjeljak, 2. oktobra 2023. u 17.30 u sarajevskoj Vijećnici biće održana promocija autobiografije velikana bosanskohercegovačke umjetnosti Brace Dimitrijevića - "Louvre je moj atelje, ulica moj muzej" (Zagreb: Fraktura, 2023).

Na promociji govore autor Braco Dimitrijević, književnik Semezdin Mehmedinović, kustosica Amila Ramović te glavni urednik Frakture Seid Serdarević

Ovaj regionalni izdavački hit i historijski izdavački poduhvat od 1028 stranice teksta i 300 fotografija i reprodukcija, nakon velikih promocija u Zagrebu i Beogradu, konačno će biti predstavljen sarajevskoj publici.

U tekstu o knjizi izdavač navodi: "Naslov autobiografije- Louvre je moj atelje, ulica moj muzej-sažeto, precizno i tačno opisuje umjetnički rad Brace Dimitrijevića, jednog od najvažnijih savremenih svjetskih umjetnika. Od svoje prve izložbe koju je imao kao desetogodišnjak u rodnom Sarajevu do najvećih svjetskih muzeja i galerija Braco Dimitrijević beskompromisno otvara nove poglede na umjetnost, uvijek se oslanjajući na tradiciju koju iščitava drugačije, neopterećen predrasudama, a svojim djelima osvaja srca miliona.

Autobiografija Brace Dimitrijevića nevjerojatno je umjetničko i životno putovanje na pet kontinenata na koje je autor krenuo noseći sa sobom dijelove svojih zavičaja Sarajeva i Dubrovnika, naslijeđa svoga oca-jednog od najvažnijih jugoslavenskih avangardnih umjetnika Voje Dimitrijevića, i svoje majke izvanredne Jelene Dimitrijević.

Poput najuzbudljivijeg romana autobiografija Brace Dimitrijevića "Louvre je moj atelje, ulica moj muzej" pokazuje da su strast, talent, upornost, neposustajanje pred naizgled nepremostivim preprekama oni elementi koji su potrebni da svijet razumije i prihvati drugačije, a da je umjetnički jezik univerzalan i razumljiv svima od blaziranih bogataša do životinja u zoološkom vrtu.“

Braco Dimitrijević je pionir internacionalne konceptualne umjetnosti. Njegov rad je snažno utjecao na dvije značajne tendencije u umjetničkim diskursu današnjice - kritičke prakse u javnom prostoru i intervencije u muzejskim kolekcijama. Prvu samostalnu izložbu imao je kao desetogodišnjak u rodnom Sarajevu. U karijeri od preko pola stoljeća ostvario je više od 160 samostalnih izložbi širom svijeta, učestvovao  na tri Documente, pet Venecijanskih bijenala te na desetinama tematskih izložbi.

Njegova djela se čuvaju u preko 80 javnih kolekcija, kao što su Guggenheim Museum, Museum of Modern Art New York, Musée Georges Pompidou Paris, Tate Modern London, Nationalgalerie im Hamburger Bahnhof Berlin, Museum Ludwig Wien i Köln.

Dobitnik je niza priznanja, među kojima su Vitez umjetnosti i književnosti Republike Francuske, odlikovanje Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića, Velika nagrada Arts Council of Britain, ABO d’Oro Roma, nagrada za likovnu umjetnost u povodu 300 godina Sveučilišta u Zagrebu, stipendija British Council u Londonu, DAAD Fellowship u Berlinu, članstvo u Academie de Museologie Evocatoire Francuske.

Član je Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, dobitnik Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva, a 2023. godine dodijeljen mu je počasni doktorat Univerziteta u Sarajevu.

Promocija se održava uz podršku JP Sarajevo, Gradske Vijećnice – Sarajevo, a u programu Festivala MESS.

Ulaz na promociju je slobodan.

federalna.ba/Fraktura

monografija Brace Dimitrijevića