U Srbiji vanredna situacija u pet opština, putevi u većem dijelu zemlje prohodni, problemi sa strujom
(Izvor: Ilustracija/RTS)

U Srbiji vanredna situacija u pet opština, putevi u većem dijelu zemlje prohodni, problemi sa strujom

Srbija je zatrpana snijegom. Snježni nanosi mjestimice su stvorili velike probleme.

Vanredna situacija od jučer je u Ivanjici, Babušnici, Novoj Varoši, dijelovima Vranja, a od jutros i u Crnoj Travi gdje su sve mahale zavejane. Javno preduzeće "Putevi Srbije" saopštilo je da su putevi prvog i drugog prioriteta prohodni, ali da na pojedinim putevima ima do 10 centimetara snijega. Neprohodni su putevi u Crnoj Travi, Sjenici, Tutinu i Babušnici, dok su prilazi zimskim turističkim centrima prohodni.

-Vanredna situacija i u Crnoj Travi, sve mahale zavejane-

I na teritoriji cijele opštine Crna Trava proglašena je vanredna situacija, javlja dopisnik RTS-a.

Snježni prekrivač dostigao je visinu između 80 centimetara i jednog metra, sa smetovima koji prelaze jedan metar.

"Sve mahale su potpuno zavejane, nijedan put nije prohodan. Počinjemo sa raščišćavanjem putevima, ali nećemo to moći u narednih nedjelju dana to da uradimo jer nemamo  dovoljno mehanizacije", rekao je komandant Štaba za vanredne situacije Slavoljub Blagojević.

Bez struje je 200 stanovnika u dvije mjesne zajednice, a škole u pojedinim mjesnim zajednicama neće raditi naredna dva dana.

"U samoj Crnoj Travi je redovno, problem su mjesne zajednice, a većina stanovnika živi u mjesnim zajednicama. Odsječeno je 600 stanovnika. Trebaće nam najmanje desetak dana da se dođe do svih", rekao je Blagojević.

Kada je riječ o drugim opštinama u Jablaničkom okrugu, snijega ima i u opštini Vlasotince, kao i u brdsko-planinskom dijelu ka Crnoj Travi gdje ima sela bez električne energije. Problem je napravio mokar i težak snijeg koji je oborio veliki broj stabala i oštetio dalekovode.

Snijeg koji je prethodna dva dana padao u dijelovima Srbije napravio je probleme mještanima pojedinih sela koja su bez struje, a posla je bilo i za spasioce koji su iz zavejanog autobusa na putnom pravcu Vranje – Kriva Feja, kod Sokolovca, evakuisali građane.

Vanredna situacija je u Sjenici i Vranjskoj Banji, a ka tome vodi i situacija u Novoj Varoši i Crnoj Travi. Najteže je u prijepoljskom, sjeničkom i ivanjičkom kraju. Ekipe putara i Elektrodistribucije Srbije su na terenu.

-Evakuisano 30 osoba, spaseno njih 17-

Pomoćnik načelnika Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije MUP-a Miloš Milenković, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, izjavio je da i dalje ima manjih poteškoća u saobraćaju u opštinama Sjenica, Tutin i Babušnica, gdje ekipe rade na pročišćavanju putnih pravaca.

"Smiruje se situacija, ali smo i dalje u punoj pripravnosti i spremni da reagujemo", kaže Milenković, ističući da su tokom prethodna dva dana imali ukupno 31 intervenciju na teritoriji cijele zemlje, kao i da je evakuisano 30 i spašeno 17 osoba.

-Problemi sa strujom-

Milenković napominje da  građani na teritoriji Novog Pazara, Prijepolja, Sjenice, Priboja, Ivanjice, Svrljiga, Knjaževca, Vlasotinca i Babušnice, imaju problema sa strujom zbog snijega, ali da ekipe rade na otklanjanju kvarova.

Pozvao je, također, da građane da provjere prohodnost putnih pravaca i da se ne oslanjaju na aplikacije, koje vode ka određenim lokacijama. "I zbog manje količine snijega, ljudi mogu da ostanu zavejani", upozorava Milenković.

-Prognoza za danas-

Današnja temperatura biće viša od jučerašnje i iznosiće od 4 do 11 stepeni, a poslije podne i krajem dana može se očekivati snijeg u brdsko-planinskim dijelovima.

Zbog najavljenih niskih temperatura u jutarnjim i večernjim satima postoji mogućnost pojave mjestimične poledice, a pogotovo na dionicama koje se prostiru duž riječnih tokova, kotlina, klisura kao i na putnim objektima.

Ovog jutra putevi prvog i drugog prioriteta su prohodni, mada na pojedinim dionicama ima snijega do 10 centimetara.

JP "Putevi Srbije" saopštili su da su neprohodni putevi trećeg prioriteta Predejane - Crna Trava, Kumanica - Preko Brdo - Duga Poljana, Odvraćenica - Preko Brdo i Raška - Kuti - Odvraćenica.

Prilazi zimskim turističkim centrima su prohodni.

JP "Putevi Srbije" savjetuje vozačima da bez zimske opreme i lanaca ne kreću na put, a ukoliko se odluče na putovanje, da voze zaista oprezno i pažljivo.

federalna.ba/RTS

Srbija snijeg vanredno stanje
Gordan Grlić Radman Srbija Hrvatska protestna nota Aleksandar Vučić
0 25.02.2024 16:48
Marš solidarnosti sa Ukrajinom Srbija Ukrajina
0 24.02.2024 21:22
Srbija Elena Koposova Rusija
0 23.02.2024 21:37
migranti Srbija Sjeverna Makedonija
0 22.02.2024 08:01
Kina snijeg led
0 21.02.2024 08:39