Vučić zatražio da KFOR preuzme brigu o sigurnosti na sjeveru Kosova
(Izvor: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI)

Vučić zatražio da KFOR preuzme brigu o sigurnosti na sjeveru Kosova

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić zatražio je u utorak da KFOR preuzme brigu o svim sigurnosnim pitanjima na sjeveru Kosova umjesto Policije Kosova.

Vučić je to zatražio u Beogradu tijekom susreta s veleposlanicima Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Italije i Njemačke, tzv. Kvinte te šefom Izaslanstva Europske unije u Srbiji Emanuelom Giaufretom.

"Ponovio sam stavove Srbije o posljednjim događajima na Kosovu i zatražio da KFOR preuzme brigu o svim sigurnosnim pitanjima na sjeveru Kosova umjesto Kurtijeve policije. Također, postavio sam pitanje i zašto je kosovska policija odbila EULEX da prisustvuje samoj operaciji koja je provođena na teritoriju sjevera Kosova", napisao je Vučić na instagram nalogu buducnostsrbijeav.

Pripadnik kosovske policije ubijen je 24. rujna kada su naoružani napadači, njih oko 30, napali policijske jedinice u selu Banjska na sjeveru Kosova području naseljenom većinom Srbima.

U sukobima koji su uslijedili između te naoružane skupine i policije ubijena su četvorica napadača, a uhićeno je šest osoba za koje se sumnja da su sudjelovale u napadu.

Kosovska policija je nakon preuzimanja kontrole nad samostanom u selu Banjska pronašla veliku količinu oružja i vojne opreme.

U Srbiji sutra Dan žalosti zbog događanja na sjeveru Kosova

Na današnjoj izvanrednoj sjednici Vlada Srbije proglasila je 27. rujna Danom žalosti u toj u zemlji a povodom događaja na Kosovu gdje su u nedjelju u oružanom napadu na policiju Kosova život izgubila četiri Srbina te jedan kosovski policajac.

"Vlada Srbije moli sve medije i organizatore javnih manifestacija da u srijedu, 27. rujna, prilagode svoj program Danu žalosti i na taj način odaju počast nastradalima na Kosovu", stoji u priopćenju iz Vlade Srbije.

Iako su naoružani lokalni Srbi postavili cestovnu barikadu, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je optužio kosovskog premijera Albina Kurtija da je svojim aktivnostima posljednjih mjeseci isprovocirao incidente i pobunu Srba. 

Vučić je odbacio odgovornost službenog Beograda za samoorganiziranje Srba, istaknuvši da su se "pobunili jer više ne žele trpjeti Kurtijev teror".

No zastupnik Demokratske stranke (DS) Srđan Milivojević izjavio je danas da bi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić morao podnijeti ostavku jer je u jednodnevnom ratu između njega i  Kurtija žrtvovao srpsku mladost na Kosovu.

"Vučić je na konferenciji za novinare u nedjelju priopćio sve same netočne podatke. Vlast je dužna obiteljima priopćiti kako su i zbog čega stradali njihovi najbliži", rekao je Milivojević u izjavi za Betu.

Prema njegovim riječima, Srbija se potpuno urušava pod vlašću Srpske napredne stranke (SNS), a Vučić i SNS vode Srbiju iz poraza u poraz.

"Kurti je u Vučiću našao najboljeg izvođača radova i suborca na stvaranju velike Albanije", zaključio je Milivojević.

U oružanom sukobu kosovskih Srba i policije u selu Banjska ubijen jedan policajac i trojica napadača, a nađeno je tijelo još jedne osobe za koju se sumnja da je sudjelovala u napadima.

federalna.ba/Fena

Srbija Dan žalosti Kosovo
Palestina protest podrške skup podrške skup podrške Palestini Srbija Beograd
0 10.12.2023 18:12
Pale konzulat Srbija
0 08.12.2023 17:39
Mreža Srbija izbori
0 05.12.2023 22:02