U Španiji uhapšene 32 osobe povezane s italijanskom mafijom
(Izvor: Europol/Twitter)

U Španiji uhapšene 32 osobe povezane s italijanskom mafijom

U Španiji su uhapšene 32 osobe povezane s italijanskom mafijaškom grupom Ndrangetom i velikom trgovinom drogom i pranjem novca, saopštila je danas Evropska policijska služba (Europol).

Vjeruje se da je ta kriminalna grupa, čiji su članovi opisani kao veoma nasilni, povezana s trgovinom kokainom i kanabisom između Španije i Italije, prijevozom droge skrivene u gliserima, kao i za pranje novca putem investiranja u španske nekretnine, dodao je Europol.

Među uhapšenima su Italijani, Albanci i Mađari.

Tokom policijske akcije zaplijenjeno je 18 kilograma amfetamina, 4,5 kilograma kokaina, vatreno oružje, 300.000 eura u gotovini i 600 biljaka kanabisa.

Operacija je provedena prošle nedjelje na ostrvu Ibica i u njoj je učestvovalo 500 policajaca španske civilne garde, italijanskih karabinjera i predstavnika itaijanske finansijske policije, uz podršku evropskih tijela za policiju i pravosuđe, Europola i Eurojusta.

Italijanski tužioci smatraju mafijašku organizaciju Ndrangetu iz Kalabrije najvažnijom kriminalnom organizacijom u zapadnom svijetu. Neki od uhapšenih su povezani s nekim ubistvima u Italiji.

Procjenjuje se da je Ndrangeta, čiji naziv na grčkom znači "junaštvo" ili "muška vrlina" (andragathia), zbog šverca kokaina iz Latinske Amerike prevazišla po moći zloglasnu sicilijansku Koza nostru.

federalna.ba/Beta-AP

Španija Italija mafija
Željko Komšić Andreo Cascone Marco Di Ruzza Italija Predsjedništvo BiH
0 08.12.2022 16:37
Španija ilegalni putnici bijeg
0 07.12.2022 15:00
Svjetsko prvenstvo Katar Maroko Španija
0 06.12.2022 19:02