U Sloveniju stigla traumatizirana siročad iz Ukrajine

U Sloveniju stigla traumatizirana siročad iz Ukrajine

U Sloveniju je u utorak konvojem vozila prispjela grupa djece bez roditelja iz Ukrajine, a riječ je o traumatiziranim mališanima iz  pokrajine Luhansk koja su bila premještana u Lavov, grad na krajnjem zapadu zemlje koji više nije siguran od napada raketa.

Oni i njihova pratnja smješteni su u objekte u selu Slavina kod Postojne.

Uz dvadesetoro djece u dobi od jedne do sedam godina tu su i tri liječnice, više medicinskih sestara i odgojiteljica sa svojom djecom.

Prvotni je plan bio da se iz tog luhanskog doma dovede četrdesetak djece, no dobar ih dio nije bio u stanju za put, prenose slovenski mediji.

Put konvoja od Lavova do Slovenije obavljen je u manje od 24 sata, što je bolje nego se očekivalo.

Kako je za medije izjavio zapovjednik lokalne organizacije Civilne zaštite Sandi Curk, djecu iz Ukrajine nakon svih trauma koje su preživjeli, nakon što se odmore, očekuje temeljit liječnički pregled koji će obaviti ekipa pedijatara iz Ljubljane, a nakon toga za njih i članove pratnje slijedi postupak sređivanja dokumentacije za dobivanje statusa izbjeglica.

Kad to završi, oni će raditi u skladu s pedagoškim planovima, uz pomoć lokalne zajednice, a predviđeno je da u Sloveniji ostanu dok sve dok rat u Ukrajini bude trajao, poručile su lokalne vlasti u Postojni.

U tom je gradu i u vrijeme velike migrantske krize 2015/2016. djelovao azil, te prihvatni centar za smještaj izbjeglica i migranata, pa lokalno stanovništvo i vlasti s tim aktivnostima imaju potrebno iskustvo u nuđenju pomoći.

federalna.ba/Fena

Slovenija djeca Siročad Ukrajina