U Skoplju održan sastanak Stalne komisije viših predstavnika država nasljednica bivše SFRJ

U Skoplju održan sastanak Stalne komisije viših predstavnika država nasljednica bivše SFRJ

Zamjenik ministra finansija i trezora Bosne i Hercegovine Muhamed Hasanović danas je u Skoplju prisustvovao sastanku Stalne komisije viših predstavnika država nasljednica bivše SFRJ kao šef Pregovaračkog tima za provedbu Sporazuma o pitanjima sukcesije, te predstavljao i zastupao interese Bosne i Hercegovine.

Na sastanku je diskutovano o provođenju svih aneksa: Aneks A: Pokretna i nepokretna imovina; Aneks B: Diplomarna i Konzularna predstavništva; Aneks C: Finansijska potraživanja i dugovanja bivše SFRJ; Aneks D: Arhivska građa bivše SFRJ; Aneks E: Penzije; Aneks F: Ostala prava, interesi i obaveze; te Ankes G: Privatna svojina i stečena prava.

Hasanović je naveo da su svi sagovornici na današnjem sastanku izrazili spremnost za saradnju, ali je bilo i određenih izazova u procesu dogovora.

Istakao je da je Aneksom A precizirana raspodjela nepokretne imovine bivše SFRJ ili njenih organa i institucija. Primijenjen je princip da nepokretna imovina koja se nalazi na teritoriji države nasljednice pripada toj državi. Aneksom A regulisana je i raspodjela pokretne imovine biše SFRJ, a tu je posebno interesantna pokretna vojna imovina bivše SFRJ. Time je regulisano da će se o ovom pitanju voditi razgovori bez odlaganja. Do sada se nije osnovala zajednička radna komisija za Aneks A, jer se nije postigla saglasnost s predstavnicima svih država nasljednica čak ni nakon 20 godina od potpisivanja Sporazuma.

Nadalje, Aneksom B uređena je raspodjela diplomatsko konzularne imovine bivše SFRJ. Po pitanju Aneksa B imamo napredak u pregovorima, ali još imamo mnogo i izazova.

Pojasnio je da su kod Aneksa C ključna dugovanja prema Libiji i Češkoj, te podjela sredstava Jugobanke. Bosna i Hercegovina ima jasan stav gdje je ključno da imamo dostupnu svu dokumentaciju i da budemo transparentni u utvrđivanju dugovanja.

- Svi smo se danas složili da je za Aneks D potrebna digitalizacija arhivske građe, kako bi se ubrzao proces razmjene dokumentacija svih država nasljednica bivše SFRJ. Kod Aneksa E je postignut dogovor već ranije kada su u pitanju penzije - rekao je Hasanović.

Dodao je da će sva prava i koristi iz Aneksa F koji su pripadali bivšoj SFRJ i koja nisu inače obuhvaćena Sporazumom (uključujući patente, zaštitne znakove, autorska prava, honorare, žalbe i dugovanja bivšoj SFRJ) biti podijeljena između država nasljednica vodeći računa o omjeru za podjelu potraživanja u Aneksu C Sporazuma.

Hasanović je naglasio da se privatna svojina i stečena prava koje podrazumijeva Aneks G odnosi na sve države nasljednice bivše SFRJ, a Bosna i Hercegovina ima najviše otvorenih pitanja sa Hrvatskom.

- BiH štiti interese svakog pojedinca koji je imao vlasništvo nad bilo kojom vrstom imovine do 31. decembra 1991. Očekujemo da će sve države nasljednice bivše SFRJ omogućiti pristup imovini i doprinijeti bržem potpisivanju Sporazuma. Nastavak dijaloga i dalje će biti ključan kako bi se postigo prihvatljiv dogovor za sve države nasljednice bivše SFRJ. Kao predstavnik Bosne i Hercegovine glasno i jasno sam zauzeo stav po pitanju svakog Aneksa, kako bi zaštitio interese države Bosne i Hercegovine i svih njenih građanki i građana. Dogovoreno je da će naredni sastanak Stalne komisije viših predstavnika država nasljednica bivše SFRJ biti održan u Ljubljani početkom naredne godine - poručio je Hasanović, saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

federalna.ba/Fena

Skoplje