U škole u drugom polugodištu stižu nova epidemiološka pravila
(Izvor: Fena/Arhiva)

U škole u drugom polugodištu stižu nova epidemiološka pravila

U cilju organizacije nastavno- obrazovnog procesa u Federaciji BiH poslije zimskog raspusta, uskoro će biti organiziran sastanak predstavnika federalnog i kantonalnih ministarstava obrazovanja, u saradnji s predstavnicima iz resora zdravstva kako bi se donijela konačna odluka o načinu primjene novih epidemiološka pravila u drugom polugodištu po kojima će svi zaposleni u javnim službama morati imati dokaz da su vakcinisani, testirani ili da su preboljeli covid-19, rečeno je Feni iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

Naime, Vlada Federacije odlučila je podržati prijedlog federalnog Kriznog štaba o uvođenju pravila "vakcinisan-testiran-prebolio," a nove mjere počet će se primjenjivati od 20. decembara, jer je procjena kako će toliko vremena trebati za potrebne pripreme i prilagođavanje unutar zdravstvenog sistema.

Svaki poslodavac će odlučiti kako postupiti u slučajevima kada neko od uposlenika, ukoliko nije prebolio covid-19, ne bude htio ispuniti jedan od ova dva gore navedena uslova.

- Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke poziva nastavnike, roditelje i učenike da sa visokim stepenom odgovornosti pristupe poštivanju epidemioloških mjera, kako bi odgojno-obrazovne ustanove što duže ostale otvorene.

Ovo je u najboljem interesu djece, s obzirom na to da se dosadašnji gubici u učenju i razvoju teško mogu nadoknaditi ako im ne omogućimo da kontinuirano pohađaju nastavu tokom pandemije - poručila je pomoćnica federalnog ministra obrazovanja i nauke Nadija Bandić.

federalna.ba/Fena

škole epidemiološke mjere VTP
ZDK škole odgoda početka drugog polugodišta
0 20.01.2022 11:47
Hong Kong škole zatvaranje
0 20.01.2022 11:20
Afganistan škole djevojčice
0 18.01.2022 09:14
vakcinacija vakcine vakcinisanje epidemiološke mjere skijališta
0 15.01.2022 18:33
Kanton Sarajevo epidemiološke mjere
0 14.01.2022 17:19