videoprilog Anite Zovko (Federacija danas)

U sklopu mostarskog Doma zdravlja otvoren Zrakoplovno-medicinski centar

Zrakoplovno-medicinski centar, koji će vršiti preglede pilota, kabinskog osoblja, kontrolora leta i drugog zrakoplovno-tehničkog osoblja, otvoren je u četvrtak u okviru Doma zdravlja Mostar.

Dom zdravlja Mostar stekao je uvjete za otvaranje ovog centra po ovlaštenju od strane Direkcije za civilno zrakoplovstvo Bosne i Hercegovine (BHDCA).

Ravnateljica Doma Zdravlja Kristina Bevanda istaknula je kako su višemjesečni napori i trajna edukacija bili potrebni da bi se došlo do ovog rezultata.

- Grupa ljudi, koji će u ovom centru obavljati preglede i njihovo zdravstveno stanje ne smije se olako shvatiti. Tu će se obavljati detaljni pregledi zbog rizika i odgovornosti koja ta radna mjesta podrazumijevaju, a sigurna sam kako će naša doktorica i njen tim sve to uspješno provoditi na ponos Doma zdravlja i cijele regije - kazala je Bevanda.

Dodaje kako je početna ideja, odnosno misao iza cijele ove priče, pokušati ostvariti što više na tržištu kako bi Dom zdravlja Mostar što manje ovisio o Zavodu zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanskog kantona (ZZO HNK), odnosno kako bi uspio nadomjestiti razliku koja se javlja u financijskim sredstvima na mjesečnoj razini.

- Širimo se na sve vrste tržišta, nudimo novu uslugu i pokušavamo sustići ne naše prostore, nego Europu i jako smo sretni i zadovoljni na današnji dan - kazala je Bevanda.

Voditeljica Službe za zdravstvenu zaštitu radnika Doma zdravlja Mostar i ovlaštena aeromedicinska ispitivačica Boženka Galić Tirić kazala je kako je ovaj novootvoreni centar u Mostaru tek drugi po redu u Federaciji BiH.

- To je veliki uspjeh za Službu zdravstvene zaštite radnika Doma zdravlja Mostar jer današnjim otvaranjem ovog centra i Ambulante za pomorsku medicinu zaokružili priču i mislim da smo jedina služba gdje na jednom mjestu možete dobiti zdravstvena uvjerenja što se tiče kopnenog, zračnog i pomorskog prometa. Što se tiče Zrakoplovno-medicinskog centra, mi možemo pregledavati pilote i kopilote, kontrolore leta i druge sportske rekreativce, pilote lakih zrakoplova. Kada dođu na pregled u našu službu, kada ga mi unesemo u program i odredimo je li on pilot ili kopilot, nama program sam daje zadatke, odnosno koje sve zdravstvene usluge moramo provesti - kazala je Galić Tirić.

Dodaje kako je ovaj centar u sklopu Doma zdravlja ovlašten za inicijalne preglede.

- To su prvi pregledi prije zasnivanja radnog odnosa i periodični pregledi koji su zakonom propisani kada ih se treba raditi. Jako su detaljni, a neki opći paket koji osoba koja se certificira mora proći sadrži laboratorijsku analizu, EKG, pregled specijalista uho, grlo, nos, pregled internista, rendgen pluća, testove na drogu, alkohol, psihotestiranja, pregled neuropsihijatra. Kada zaokružimo cijeli taj dio priče i kada ja kažem da je čovjek po svim parametrima sposoban za upravljanje zrakoplovom ili brodom, mi imamo kontrolu, odnosno ovlaštenog liječnika ispred Direkcije civilnog zrakoplovstva koji mora dati zeleno svijetlo da takav čovjek uđe u sustav - navela je Galić Tirić.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić istaknuo je kako je otvaranje Centra veliki uspjeh, ali i očiti primjer zajedničke suradnje više razina vlasti poput Doma zdravlja BHANSA-e i Grada Mostara.

- Mislim da se jedino tako može raditi, tako se prave pravi i dugo održivi rezultati. Ravnateljica Doma Zdravlja Kristina Bevanda i njen tim napravili su odličan rezultat i na tome im još jednom čestitam. Dok smo mi u Gradskoj upravi nekako rješavali probleme oko Zračne luke Mostar u zadnje dvije godine, oni su vrijedno, pomalo i neviđeni od medija radili fantastičan posao, a evo nekako je ispalo da smo mi u isto vrijeme napravili taj potreban iskorak kad je mostarska Zračna luka u pitanju da od 15. travnja krećemo sa svim onim najavljenim hubovima koje smo komunicirali zadnjih pola godine. Ovo što je danas otvoreno u Domu zdravlja je dodatak cijeloj toj priči - kazao je Kordić.

Ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi HNK-a Milenko Bevanda naglašava da je Dom zdravlja Mostar otvaranjem ovakvog prestižnog centra napravio veliki iskorak.

- Zračna luka u Mostaru od velikog je značaja i u nju se puno ulaže kako bi nam se otvorili putevi prema Europi, a otvaranje Zrakoplovno-medicinskog centra je iskorak na tom putu. Zračna luka ne može sama sebi biti cilj nego mora imati prateće strukture, a među ostalim i jedan ovakav centar gdje će se moći uraditi sistematski pregledi za sve one ljudske čimbenike koje su unutar zrakoplovnog sustava - kazao je ministar.

Iz Doma zdravlja Mostar ističu kako je otvaranjem ovakvog centra unaprijeđena kvaliteta i sigurnost svih sudionika u zračnom prometu.

federalna.ba/Fena

Mostar Dom zdravlja Mostar Zrakoplovno-medicinski centar
Mostarski sajam Sajam gospodarstva Mostar
0 20.04.2024 17:16
Mostar dekarbonizacija
0 17.04.2024 16:43
Sajam gospodarstva Mostar
0 16.04.2024 12:44