U sklopu Livanjskog ljeta održana Međunarodna smotra folklora

U Livnu je počela kulturna manifestacija Livanjsko ljeto, a najviše pažnje privukla je Međunarodna smotra folklora. Organizirala su je tri livanjska kulturno-umjetnička društva Rudine, Tribanj i Kamešica, a gosti su pristigli iz Lepenice, Roškog Polja, Gruda, Otočca, ali i iz Knina.

Zahvaljujući smotri folklora, na svoje su došli i ljubitelji narodne kulturne baštine, a održavanje ovakvih manifestacija od iznimne je važnosti i kulturno-umjetničkim društvima koja se ponose svojim podmlatkom.

„U principu, ako njih nemamo nema više ni tradicije. Stari s koljena na koljeno prenose svoju tradiciju, ali ako mladi to neće prihvatiti, možemo zaboraviti na bilo što vezano za kulturu, tradiciju i očuvanje kulturne baštine“, kaže Verica Dasović, voditeljica FD Otočac, Hrvatska.

„Ovo je prilika da i društva kod kojih smo bili gosti, da im budemo domaćini. Proširivanje prijateljstva, kulture, upoznavanje drugih tradicija i običaja koje KUD-ovi predstavljaju znači jedno lijepo bogatstvo“, ističe Josip Perković, predsjednik KUD Rudine – župa Vidoši, Livno.

Na bini su se izmjenjivali pjesma i ples društava koja su, svako na svoj način, predstavili kraj iz kojega dolaze.

"Pogledajte ovu mladost, koliko će tu biti prijateljstava, društava, da ostanu trajno. Čak je tu bilo i svadbi, upoznaju se i uzmu se“, priča Bruno Žuljević, predsjednik HKUD Bećarac Lepenica, Kiseljak.

„Ovo je, ko voli, najljepše druženje. Ne znaju se ta djeca, ali to je dobro, oni će svi biti na zajedničkoj večeri, jest će, piti, pjevati, i onda sutra prepričavaju kako im je bilo ljepo u Livnu, kako je ljepo bilo negdje na drugom nastupu“, kaže Svetimir Marić iz KUD-a Sveta Kata, Grude.

Lijepo je bilo i publici u dvorani, ali i građanima koji su popratili mimohod društava koja su se na središnjem gradskom trgu uhvatila u jedno veliko šareno tradicijsko kolo.

federalna.ba

Livanjsko ljeto smotra folklora folklor
Livanjsko kulturno ljeto Livanjsko ljeto Livno ždralovi
0 12.08.2022 18:09
folklor Sarajevo festival
0 05.08.2022 13:38
Livanjsko kulturno ljeto Livno smotra folklora Kad zapivam niz livanjsku stranu
0 31.07.2022 11:35
Livanjsko ljeto
0 25.07.2022 17:36