U Senatu u Meksiku obred bez presedana - žrtvovana kokoška
(Izvor: Arhiv)

U Senatu u Meksiku obred bez presedana - žrtvovana kokoška

U Senatu u Meksiku žrtvovana je kokoška da bi se njena krv ponudila bogu kiše Tlalocu iz vremena Azteka, a obred bez presedana je izazvao talas negodovanja u zemlji. Na skupštinskim društvenim mrežama je emitovano zasjedanje, ali je prekinuto kada je jedan od prisutnih, uz zvuke bubnjeva u pozadini, kokoški prerezao grkljan da bi skupio njenu krv u posudu.

Obred je organizovao senator Adolfo Gomez, član vladajuće partije Morena. Senat se distancirao od te predstave, prebacujući odgovornost isključivo na senatora, protiv koga su najavljene disciplinske mjere.

Gomez je žrtvovanje pravdao pozivajući se na drevne običaje.  Meksički ustav predviđa da je prikladno da se "poštuju tradicije izvornih naroda" zemlje, rekao je on novinarima.

Udruženja za zaštitu prava životinja, s druge strane, podsjećaju da su u glavnom gradu Meksika zabranjeni žrtvovanje i maltretiranje životinja. Organizacija Anima Naturalis Meksiko najavila je tužbu protiv senatora i protest ispred Senata na kojem će zatražiti da Gomez podnese ostavku. 

federalna.ba/Beta

Meksiko Senat žrtvovanje