U selu Mlike nalazi se najstarija džamija na Kosovu
(Izvor: AA)

U selu Mlike nalazi se najstarija džamija na Kosovu

Džamija u selu Mlike, u regionu Gore, koji pripada opštini Dragaš, izgrađena je 1289. godine i smatra se najstarijom džamijom ne samo na Kosovu, već i na cijelom Balkanu.

Prema postojećem dokumentu, džamiju je izgradila porodica Beshirage, koja se doselila iz Alepa u Siriji.

Nuhija Tairovci, koji obavlja dužnost imama u džamiji, u izjavi za Anadolu ističe da kamen sa natpisom na arapskom jeziku, koji je ugrađen u munari džamije, svjedoči da je izgrađena 1238. godine, po uzoru na džamiju iz 688. godine.

“Svakako, istoričari ovo treba da istraže, ali po ovome što mi imamo, ovo je definitvno najstarija džamija na Kosovu i na Balkanu. Da li je najstarija u segmentu 688. godine ili u ovom drugom segmentu 1238. godine, time bi trebali da se pozabave istoričari i da vide puteve kojima su dolazili muslimani i prije nego što su Turci vojno stigli na ove prostore”, kaže Tairovci.

On navodi da džamija ima i dokument koji je svojevremeno, preveden preko sirijske ambasade, u kome jasno stoji da je izvjesni Beshiraga napravio ovu džamiju 1238. godine, po uzoru na džamiju iz 688. godine.

Tairovci ne vjeruje da je Beshiraga izgradio džamiju samo za sebe i svoju porodicu, nego smatra da je postojala određena grupa ljudi koji su imali potrebu za molitvenim prostorom, odnosno džamijom, gdje bi mogli da obavljaju molitveni namaz.

Džamiju Mlike obnovio je 1822. godine Ahmetaga, jedan od stanovnika ovog kraja.

Džamija, koja je mnogo puta popravljana u proteklim vijekovima, današnji izgled dobila je 1963. nakon obnove na temeljima stare džamije. Danas je pod zaštitom kosovskih institucija.

federalna.ba/AA

najstarija džamija Kosovo Balkan
Mreža Kosovo Srbija
0 21.05.2024 22:21
Kosovo policija poštanske štedionice SAD
0 21.05.2024 09:30
Kosovo Vijeće Evrope članstvo Odgovorite ljudima Odgođeno
0 17.05.2024 11:11