U Sarajevu regionalna konferencija 'Jugoistočna Evropa - zajedno protiv korupcije'
(Izvor: Fena/RAI)

U Sarajevu regionalna konferencija 'Jugoistočna Evropa - zajedno protiv korupcije'

Regionalna antikorupcijska inicijativa (RAI), u partnerstvu s Uredom Ujedinjenih naroda za droge i kriminal (UNODC) i uz podršku Austrijske razvojne agencije (ADA), organizovala je u Sarajevu konferenciju pod nazivom "Jugoistočna Evropa zajedno protiv korupcije: razvoj regionalne otpornosti" povodom obilježavanja implementacije trogodišnjeg regionalnog programa "Jugoistočna Evropa - zajedno protiv korupcije" (SEE-TAC).

Konferencija ima za cilj da obilježi zajednička dostignuća i napore u borbi protiv korupcije u jugoistočnoj Evropi. Konferencija pruža platformu za razmišljanje o postignutim rezultatima, razmjenu iskustava i strategije koji mogu poslužiti za buduće aktivnosti.

Eminentni stručnjaci će tokom konferencije iskoristiti priliku da iznesu svoje nalaze i daju preporuke za naredne korake u evaluaciji Programa.

Konferencija je okupila oko 60 učesnika, uključujući šefove diplomatskih misija u Bosni i Hercegovini, iz Bugarske, Grčke, Slovenije, Rumunije, vladine zvaničnike iz regije zapadnog Balkana, Moldavije i Ukrajine, predstavnike civilnog društva, privatnog sektora, medija i druge korisnike programa.

Obraćajući se prisutnima ambasadorica Austrije u Bosni i Hercegovini Ulrike Hartmann je naglasila da su svi svjesni da uspjeh ne dolazi preko noći.

- Također, svjesni smo da često nedostaje politička volja za usvajanje i implementaciju potrebnih zakona. Stoga, samo zajednički i stalni napori će donijeti željene rezultate - društvo sa manje korupcije, ali i opipljiv napredak u EU integracijama, što je naš zajednički cilj - rekla je Hartmann.

Šefica Sekcije za civilno društvo Ureda UN-a za drogu i kriminal Mirella Dummar Frahi je istakla da nova faza Programa ima za cilj, između ostalog, istraživati vezu između korupcije i organiziranog kriminala integrišući komponentu UNTOC-a u njegovu implementaciju.

Predsjedavajući Regionalne antikorupcijske inicijative (RAI) Dražen Jelenić ponovo je potvrdio Opredjeljenje RAI-a da sa svojom snažnom mrežom relevantnih institucija nastavi da doprinosi jačanju i izgradnji regionalne saradnje te potiče antikorupcijske napore u kontekstu procesa EU integracija.

RAI Sekretarijat je izgradio zajedničku regionalnu platformu za dijalog između relevantnih instistucija i civilnog društva, kroz "peer-to-peer" učenje, razmjenu dobrih praksi u multidisciplinarnom okruženju, razmjenu naučenih lekcija, te primjenu modernih komunikacijskih alata, saopćeno je iz te organizacije.

federalna.ba/Fena

korupcija
Ibrahim Hadžibajrić optužnica korupcija
0 17.04.2024 10:55
korupcija Centar za pružanje besplatne pravne pomoći
0 26.03.2024 17:23
Kanton Sarajevo korupcija
0 11.03.2024 13:37
korupcija zapošljavanje Brčko Brčko distrikt BiH Distrikt Brčko
0 03.03.2024 23:26