videoprilog Mustafe Mekanića (Federacija danas)

U Sarajevu počela Prva godišnja konferencija podoficirskih akademija i škola u okviru NATO programa

Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine (OSBiH) domaćini su Prve godišnje konferencije podoficirskih akademija i škola u okviru NATO programa za unapređenje edukacije u oblasti odbrane (NATO DEEP), koja je počela danas u Sarajevu.

Eminentni skup je u glavnom gradu Bosne i Hercegovine okupio predstavnike 37 zemalja, odnosno oko 100 sudionika koji su neposredno prisutni, te više od 30 sudionika, koji participiraju putem online formata.

Glavni dočasnik/podoficir Zajedničkog štaba OSBiH, glavni narednik Mario Bagarić istaknuo je kako se radi o izuzetno značajnom događaju za OSBiH, ali i šire, u kontekstu evroatlantskog puta Bosne i Hercegovine.

Podsjetio je kako je jednom odredbom/članom Zakona o odbrani BiH definirana orijentacija BiH ka članstvu u evroatlantskim integracijama.

- Ovo je vrlo bitan korak. BiH je s NATO-om potpisala Sporazum o suradnji u sklopu programa DEEP (The Defence Education Enhancement Programme) 2018. godine, a radi se o programu koji se dijeli na četiri dijela. Jedan dio se tiče razvoja časničkog kadra, drugi dočasničkog, treći dio razvoja stranih jezika i četvrti dio koji se odnosi na učenje na daljinu – kazao je Bagarić u izjavi za medije, datoj nakon otvaranja Konferencije.

Istodobno, izrazio je zadovoljstvo angažmanom dočasničkog/podoficirskog kadra u OSBiH, potcrtavajući kako su oni, bez obzira na složene i teške uvjete, uspjeli dostići visoku razinu profesionalizma.

- OSBiH su definitivno spremne da podrže ovu vrstu aktivnosti i iz svega ovoga mi ćemo usvojiti ono što je najkvalitetnije, a iskreno se nadam da ćemo u budućnosti biti jedan od provajdera našeg znanja drugim članicama, koje su u sklopu DEEP-programa i traže vlastito mjesto u NATO-u u ovom zahtjevnom vremenu za sve OS u svijetu – kazao je Bagarić.

Održavanje Konferencije pozdravio je predstavnik NATO-ovog DEEP-programa, zastavnik prve klase Janez Smid, izražavajući zadovoljstvo činjenicom da se ovako značajan skup održava u Sarajevu, glavnom gradu BiH.

U osvrtu na značaj i ulogu NATO DEEP-programa, kazao je da su njegovi sudionici diljem svijeta prepoznali važnost elemenata koji čine okosnicu tog programa, programa koji okuplja predstavnike oružanih snaga partnerskih zemalja.

Smid ističe kako DEEP predstavlja platformu za usavršavanje i dogradnju vještina i usvajanje neophodnih znanja, koja se i dalje širi i nudi najbolje modele za unapređenje procesa edukacije, nastavnih planova i programa obuke, te dostizanje najvišeg nivoa profesionalizma u oblasti odbrane.

Prva godišnja konferencija podoficirskih akademija i škola u okviru NATO programa za unapređenje edukacije u oblasti odbrane, nastavlja rad i, kako je najavljeno, bit će završena u četvrtak, 2. juna, usvajanjem određenih zaključaka.

federalna.ba/Fena

OSBiH MOBiH NATO