U Sarajevu ove subote dato 969 doza vakcina

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo nastavio je akciju ‘’Vakcinacija prema građanima”. Nakon mnogo zahtjeva građana, ovog vikenda organizovan je punkt za vakcinaciju u Sarajevo City Centru, gdje je danas utrošeno 969 doza vakcina.

Na raspolaganju su bile vakcine Pfizer, Sinopharm i Sinovac, a obezbijeđeno je i 50 vakcina protiv sezonske gripe.

Treću dozu vakcine danas je, među ostalima, primio i ministar zdravstva Haris Vranić, koji je ove sedmice na imunizaciju pozvao i sve dužnosnike i službenike kantonalnih javnih institucija.

Među brojnim građanima koji su se odlučili na vakcinaciju bio je i pjevač Halid Bešlić. Nakon što je primio treću dozu, pozvao je sve građane da iskoriste priliku i što prije dođu da se vakcinišu.

Vakcinacija će se vršiti i sutra na istom mjestu od 10:00 do 15:00 sati. Građani će moći primiti prvu, drugu ili treću dozu vakcine pomenutih proizvođača, po izboru.

Građani se pozivaju da se u što većem broju odazovu na vakcinaciju booster dozom, s obzirom na porast broja novozaraženih u Kantonu Sarajevo, ali i činjenicu da je mnogima isteklo šest mjeseci od prijema druge doze.

Prema preporukama Stručnog savjetodavnog tijela za imunizaciju FBiH, booster dozu mogu primiti osobe starije od 18 godina najranije tri mjeseca od prijema druge doze, ako nisu bolovale Covid-19. Osobe koje su prebolovale Covid-19 i primile dvije doze vakcine, ovu dozu mogu primiti najranije šest mjeseci od prijema druge doze.

Podsjećamo, akcija “Vakcinacija prema građanima” Ministarstva zdravstva KS-a pokrenuta je 6. novembra. U tržnim centrima na području Kantona Sarajevo na ovaj način vakcinisano je više od 7.000 građana.

federalna.ba

vakcinacija vakcinisanje cijepljenje Halid Bešlić Haris Vranić
koronavirus Covid19 vakcina vakcinacija cjepivo cijepljenje Njemačka
0 03.04.2022 15:36
Joe Biden vakcinacija Covid19
0 31.03.2022 10:26
koronavirus Velika Britanija Engleska vakcina vakcinacija vakcinisanje cjepivo cijepljenje
0 20.03.2022 09:57