U Sarajevu otvoreno veliko međunarodno takmičenje u karateu

U Sarajevu otvoreno veliko međunarodno takmičenje u karateu

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić večeras je u dvorani "Goran Čengić" svečano otvorio dva velika međunarodna takmičenja Top ten i Grand Prix Sarajevo 2022, koja se održavaju u organizaciji Karate kluba Respect, prenosi Anadolu Agency (AA).

Otvarajući takmičenje, Avdić je učesnicima zaželio mnogo uspjeha, a organizatorima je izrazio riječi pohvale što su na Top tenu u Sarajevu okupili vrhunske karatiste, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

"Sarajevo je širom svijeta prepoznato kao izvrsna sportska destinacija, što nam čini posebno zadovoljstvo. Nastavit ćemo predano raditi na poboljšanju uvjeta i institucionalnoj podršci svim sportskim djelatnicima. Uvjeren sam da ćete nastaviti sa postizanjem vrhunskih sportskih rezultata. Dobrodošli u olimpijski grad, ugodno se osjećajte i ponesite najljepše uspomene iz Sarajeva i Bosne i Hercegovine", poručio je Avdić, kojem je predsjednik Karate kluba Respect i idejni tvorac ovog događaja Nermin Potur uručio zahvalnicu.

Ovaj sportski spektakl okupio je brojnu publiku u dvorani, ali i sportske radnike, predstavnike vlasti, domaćih i međunarodnih sportskih saveza, diplomatskog kora... Među ostalim, prisutnima se obratio i Makoto Ito, ambasador Japana u Bosni i Hercgovini, koji je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je karate veoma popularan u BiH i da se njime bavi oko 20.000 sportista. Osim Avdića, događaju je prisustvovao i ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović.

Koncept karate spektakla Top ten, koji se održava večeras, je takav da će najbolji takmičari iz četiri jakosne grupe, u kojima se nalaze po tri borca, ići u polufinale, a pobjednici će nastupiti u velikom finalu.

Grand prix Sarajevo 2022, na kojem se očekuje veliki broj učesnika iz deset evropskih zemalja u kategorijama za djecu, kadete, juniore, U21, seniore i parakaratiste, održaće se u subotu.

karate Goran Čengić