U Sarajevu otvorena izložba 'Annale 2023' Udruge likovnih umjetnika HKD 'Napredak'
(Izvor: Fena)

U Sarajevu otvorena izložba 'Annale 2023' Udruge likovnih umjetnika HKD 'Napredak'

Kolektivna izložba likovnih djela članova Udruge likovnih umjetnika Hrvatskog kulturnog društva "Napredak" - "Annale 2023" otvorena je večeras u  galeriji samostana Sv. Ante u Sarajevu, povodom velikog katoličkog blagdana Božića.

Ovu izložbu „Napredak“ priređuje tradicionalno u blagoslovljenom vremenu adventa, a sadrži očaravajući prikaz raznolikosti umjetničkih izraza.

Predsjednica Udruge Hiba Mustafić izjavila je za Fenu da je izloženo 50 slika od 44 autora i da su djela rađena u različitim tehnikama, formatima i stilovima.

- Već 31 godinu ovim obilježavamo veliki katolički blagdan Božić i u tu čast smo se potrudili da izložimo naša najbolja djela. Izložba će biti otvorena mjesec dana i posjetitelji je mogu vidjeti svakog dana od 9 do 17 sati. Autori su uglavnom iz Sarajeva, nekoliko njih iz Zenice i jedan iz Njemačke - rekla je Mustafić.

Izložba ove godine publici pruža široku paletu umjetničkih izražaja zapanjujućih u ekspresiji i dostignućima, u tehnikama: akril na platnu, tempera, ulje na platnu, akvarel, kombinirana tehnika, suhi pastel, crtež u olovci i kolaž.

Raspon motiva je veoma širok - od tradicionalnih božićnih scena do savremenih interpretacija duhovnosti i simbolike Božića. Svaki umjetnik je na vlastiti način izrazio duboke emocije i duhovnu bit Božića.

- Ono što je posebno impresivno je posredna ili neposredna povezanost izloženih djela s duhovnošću. Umjetnici su težili i bez sumnje uspjeli prenijeti važnost i dubinu Božića na platna i papir. Svako djelo izaziva osjećaj divljenja i dubokog poštovanja prema ovom velikom blagdanu – naveli su priređivači izložbe.

"Annale 2023" je prikaz umjetničkog talenta i kreativnosti članova Udruge likovnih umjetnika Hrvatskog kulturnog društva "Napredak" i pruža jedinstvenu priliku da se uistinu uživa u umjetničkim ostvarenjima.

Brojna izložena djela imaju svečani karakter i zahvaljujući umješnosti autora, dojmljiv su prikaz njihovog viđenja i doživljaja Božića.

federalna.ba/Fena

HKD Napredak
HKD Napredak Napredak stipendije
0 25.02.2024 09:14
HKD Napredak Napredak božićni koncert
0 28.12.2023 22:38
Doboj HKD Napredak Napredak božićni koncert
0 19.12.2023 18:14
Odžak Posavsko kolo Mijo Kovačević HKD Napredak
0 15.08.2023 18:01